26. maj 2016.26. maj 2016.
PRIKLjUČENjE “EUROPEI“ I SARADNjA SA RUSIMA

ŠABAČKA POLjOPRIVREDNA ŠKOLA SPONA ISTOKA I ZAPADA

“Najveći benefit od pristupanja “Europei“ je otvaranje mogućnosti saradnje i razmene iskustava sa bilo kojom od preko 1.000 sličnih škola iz 24 evropske zemlje. Sporazum sa Rusima, sa druge strane, otvara vrata našim učenicima i profesorima koji govore Ruski da nastave školovanje ili upotpune svoje znanje na njihovom Državnom univerzitetu“, istakao je direktor Srednje poljoprivredne škole Predrag Savić
Da je i sa Istokom i sa Zapadom moguće sarađivati na zadovoljstvo svih strana i bez nekih poteškoća dokaz je šabačka Srednja poljoprivredna škola. Naime, prestavnici rukovodstva ove obrazovne ustanove su od 22. do 25. maja boravili u Roterdamu, na Skupštini “Europee“ kao deo srpske delegacije, dok je tih dana u Šapcu u prostorijama škole potpisan Ugovor o saradnji sa Brjanskim državnim agrarnim univerzitetom Ministarstva poljoprivrede Ruske federacije i Ugovor o saradnji sa Beloruskom državnom poljoprivrednom akademijom.
Po rečima direktora Srednje poljoprivredne škole sa Domom učenika-Šabac Predraga Savića, članstvo u “Europei“ će omogućiti ostvarivanje saradnje i razmenu đaka sa bilo kojom od preko 1.000 sličnih škola širom Evrope, dok su veze sa Rusijom posebno značajne u oblasti profesionalnog usavršavanja nastavnog kadra i učenika.
Srbija 25 članica “Europee“
Udruženje poljoprivrednih škola Srbije je nedavno u Roterdamu postalo punopravni član “Europee“, evrpske organizacije okupljene sa ciljem unapređenja stručnog obrazovanja u “zelenom sektoru“. Ovaj sektor pokriva širok spektar zanimanja u okviru poljoprivrede, hortikulture, šumarstva. Osnovna 1992. godine “Europea“ danas čini mrežu od preko 1.000 strukovnih škola i institucija širom Evrope. Od zemalja okruženja jedino je Srbija za sada član ove organizacije.
-Predstavnici pet najvećih poljoprivrednih škola iz Srbije (Valjevo, Svilajnac, Požarevac, Aleksinac i Šabac) imali su priliku da prisustvuju redovnoj Skupštini “Europee“ u Roterdamu. Pristupanje ovom evropskom udruženju za naše škole je od izuzetnog značaja jer nam omogućuje saradnju sa bilo kojojm školom sa spiska članica. Dakle, sve što treba je da izaberemo obrazovnu ustanovu sa kojom želimo da sarađujemo i obratimo se ili direktno njima ili koordinatoru “Europee“ za tu zemlju. Postoje različiti vidovi saradnje, od razmene učenika i proofesora, preko zajedničkog apliciranja za projekte EU do nabavke nove opreme ““ objašnjava Savić.
Sa manje resursa do rekordne proizvodnje
Redovne skupštine “Europee“ održavaju se na svakih šest meseci. Sledeća je na jesen u Slovačkoj, a Šapčani se nadaju da će do tada već imati spisak partnera za saradnju. No, ono što je od velikog značaja za predstavnike Srbije je i razmena iskustava u oblasti “zelenog sektora“ prilikom ovih polugodišnjih okupljanja.
-Svaka okupljanje ima svoju temu. Dešavanje u Roterdamu je bilo objedinjeno nazivom “Hrana i grad“. Nizom predavanja domaćini su pokušali da nam predstave najnovije trendove u proizvodnji hrane u blizini gradova, da odgovore na pitanje koju ulogu u tom lancu imaju poljoprivredne škole, objasne sponu obrazovnog sektora sa samim poljoprivrednim proizvođačima, i naravno izlože ideje za dalje unapređenje posla- ističe direktor šabačke Poljoprivredne škole i dodaje.
-Kada smo se već dotakli unapređenja proizvodnje, možda nije loše napraviti paralelu Holanđana i nas. Holanđni su danas drugi izvoznik hrane u svetu, sa godišnjim obrtom od 188 milijardi evra. Samo oblast u kojoj smo mi bili ima godišnji obrt od 25 milijardi evra. Ovom prilikom smo se upoznali sa njihovom praksom, posetili njihov razvojni centar koji je za naše uslove kao scenografija za filmove naučne fantastike. No, ono što je posebno interesantno je način na koji se oni poigravaju sa prirodnim resursima i ideja da sa malo proizvedu mnogo. Slikovit primer toga predstavlja proizvodnja paradajza. Kod nas se dobije 4 do 5 kilograma po struku uz utrošak 90 litara vode. Holanđani su uspeli da dobiju 80 do 90 kilograma po struku i pri tome utroše samo 4 litre vode. Naravno, pri svemu tome je akcenat stavljen na zdravlje i očuvanje životne okoline.
Razmena znanja sa Rusima
Tokom Skupštine u Holandiji, u Šapcu su potpisani i Ugovori o saradnji sa Rusima. Reč je o Brjanskom državnom agrarnom univerzitetu Ministarstva poljoprivrede Ruske federacije i Beloruskom državnom poljoprivrednom Akademijom. Akcenat je stavljen na osposobljavanje stručnog kadra stvaranjem mogućnosti da učenici koji znaju ruski nastave školovanje na nekom od ovih fakulteta, ali i preko obavljanja pripremne prakse u privredi.
-Sa Rusima smo u kontakt stupili u kontakt pre mesec dana, ali se desilo da rektor Ruskog univerziteta dolazi u Srbiju kada smo pomoćnik direktora Đorđe Aleksić i ja bili u Holandiji, tako da su Ugovore sa Rusima i Belorusima potpisali pomoćnik za nastavu Ilija Spasojević i predsednik školskog odbora Dušan Milošević. Ti Ugovori nas obavezuju na saradnju u okviru naučno praktičnih delatosti, razmenu informacija i upoznavanje sa kulturnom baštinom naših zemalja, rad na unapređenju uslova za nastavu i proizvodnju u okviru naše škole ““ ističe Savić i izražava očekivanje da uskoro prva grupa učenika i profesora krene za Rusiju.
Hala za jahanje i Zoo vrt
Uporedo sa težnjom za unapređenjem nastave praćenjem savremenih tokova preko inostranih partnera, u šabačkoj Srednjoj poljoprivrednoj školi se trude da zanimljivim ali pre svega korisnim sadržajima oplemene svoj prostor, ali i tematski upotpune život Grada. S tim u vezi prošle godine je počeo sa radom Mini Zoo vrt koji se iz sezone u sezonu širi, dok će ovih dana biti okončani radovi i na Hali za jahanje: jedinstvenom prostoru za ljubitelje konjičkog sporta u Srbiji.
-Ovih dana na Zoološkom vrtu koji je za manje od godinu dana postao prava atrakcija među našim najmlađim sugrađanima imamo dodatne radove. Odnosno, pravimo mini jezero za patkice i labudove. To će biti završeno do Dana škole 24. juna, kao i Hala za jahanje. Tog dana smo planirali i svečano otvaranje- kaže Predrag Savić.
T.Trifković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa