2. jun 2016.2. jun 2016.
JUBILARNI, PETI PO REDU, „LIKOŠ“ ODRŽAN U OŠ „STOJAN NOVAKOVIĆ“ NA LETNjIKOVCU

GRAFIKA U SENCI DRVEĆA

Oko tridesetak osnovaca uzrasta od petog do osmog razreda sa područja grada Šapca u subotu, 28. maja, upoznalo se sa tehnikom linoreza
Toplo sunčano vreme, a u senci hlada u dvorištu OŠ „Stojan Novaković“ na Letnjikovcu radna atmosfera. Tridesetak osnovaca sa područja grada Šapca, nastavnici, profesori, umetnici zaneti grafikom, ovogodišnjom tehnikom Likovne kolonije osnovnih škola, poznatijom kao „LIKOŠ“.
- Čast mi je i zadovoljstvo što sam kao bivši đak ove škole, danas profesor u Školi primenjenih umetnosti, imao priliku da vodim radionicu grafike. Odlučili smo se za tehniku linoreza pošto su deca uzrasta od petog do osmog razreda. Deca su prošla kroz kompletan proces izrade, od prenosa crteža, lika u ogledalu, preko prve izrade dobrih skica, prenošenja na ploče, rezanja i štampe. Sticajem okolnosti ove godine smo zbog samog procesa rada sprečeni za presu za štampanje ali smo se okrenuli tim nekim starim načinima štampe tako da su bili prisutni neki teški valjci, oklagije, kašike. Nekada smo mi to radili u osnovnim školama i nama je bilo zanimljivo pa smo rešili da se vratimo malo u taj period - objasnio je prof. Mladen Pantelić, primenjeni umetnik iz oblasti primenjene grafike i oblasti konzervacije restauracije.
Mehanička tehnika koja zahteva izvestan napor, a pre svega preciznost i spretnost sa rukovanjem alatom, poput noževa, zahtevala je dosta pažnje kako nastavnika, tako i učenika Škole primenjenih umetnosti, ovog puta stručnih saradnika. Među asistentima, vršnjačkim edukatorima, našla se i bivša učenica škole Andreja Jevtić, danas učenica treće godine obrazovnog profila firmopisac kaligraf Škole primenjenih umetnosti.
- Super je to što možemo da dođemo ovde da podelimo naše znanje sa mlađim učenicima i da ih na neki način preusmerimo na ono što se možda njima sviđa. Možda se oni u tome pronađu. Lepo je biti u ovoj ulozi, pogotovo što sam bivši učenik ove škole. Rado sam se odazvala - rekla je Andreja.
Kako se nisu susretali do sada sa ovim načinom rada linorez je privukao sveopštu pažnju učenika.
- Prvi put radim nešto ovako ali se pokazalo da mi ide. More, lađa, mesec i oblaci je ono što sam zamislila. Sviđa mi se iako je naporno. Treba da se baš pazi. Ne sme da se stavlja ruka ispred noža. Zadovoljstvo je učestvovati na ovoj Likovnoj koloniji koju pohađam već drugu godinu. Sviđa mi se zbog druženja i učenja novih tehnika. Prošle godine je bio akvarel. Ovo je zahtevnije i lepše mi je pošto mi baš i ne ide akvarel od ruke - bila je oduševljena Emilija Simić, učenica osmog razred „Stojanove“ škole.
Zadovoljstvo postignutim nisu krili ni petaci OŠ „Jevrem Obrenović“ Dušan Savić i Nemanja Mijailović.
- Pozvali su me, pristao sam, došao i lepo mi je. U početku sam mislio da neću uspeti a posle toga je počelo lakše da bude. Nadam se da će me pozvati i sledeće godine - rekao je Dušan.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa