2. jun 2016.2. jun 2016.
VISOKE ŠKOLE U ŠAPCU ČEKAJU BRUCOŠE

SVE SPREMNO ZA BUDUĆE STUDENTE

Ukupno 841 mesto čeka buduće brucoše, 325 budžetskih, a ostalih 516 samofinansirajućih. Pored osnovnih, sve tri visoke škole nude i specijalističke studije
Svi koji budu želeli da svoje obrazovanje po završetku srednje škole nastave u Šapcu, mogu da izaberu jednu od tri državne akreditovane visoke škole strukovnih studija.
Visoka tehnološka škola strukovnih studija, novu generaciju studenata dočekuje sa novim imenom ““ Visoka medicinska i poslovno tehnološka škola strukovnih studija. Do promene u nazivu došlo je zbog toga što Komora medicinskih sestara i tehničara zahteva da njeni članovi imaju završenu medicinsku školu strukovnih studija. Kako u ovoj školi ove godine završava prva generacija, koja je upisala farmaciju pre tri godine, podnet je zahtev za promenu imena, tako da oni neće imati problem prilikom učlanjenja u Komoru.
Smerovi su ostali isti kao i prošle godine. Na ekonomiji ima 66 mesta, a na inženjerskom menadžmentu 22, od čega je po polovina za budžetske studente. Zaštita životne sredine ima 12 mesta za budžetske i 10 za samofinansirajuće studente, a gastronomija 17 budžetskih i 16 samofinansirajućih. Ove godine na smer informacionih tehnologija moći će da se upiše ukupno 110 studenata, 33 na budžet, a ostali će morati da plaćaju školarinu. Medicinski smerovi, zdravstvena nega i farmacija upisuju po 33, odnosno 11 budžetskih studenata i isto toliko samofinansirajućih.
Iako nemaju nove smerove, Visoka medicinska i poslovno ““ tehnološka škola ove godine ima 500 metara kvadratnih novog prostora, sa amfiteatrom, tri laboratorije i klubom studenata.
Direktor škole, Svetislav Lazarev, ističe posebnu zahvalnost Opštoj bolnici Šabac i Srednjoj hemijskoj školi, sa kojima imaju izuzetno dobru saradnju.
Pored osnovnih, ove godine imaju i specijalističke strukovne studije iz inženjerskog menadžmenta.
Visoka škola strukovnih studija za vaspitače nastavila je tradiciju nekadašenje Učiteljske škole. Ove godine upisuju 150 studenata na studijske programe obrazovanje strukovnih vaspitača predškolske dece i strukovni vaspitač dece jaslenog uzrasta. Na prvi smer je predviđen upis 120 brucoša, od toga 75 na budžet. Ostalih 30 mesta je za vaspitače dece jaslenog uzrasta i sva su za samofinansirajuće studente.
Diplomirani vaspitači imaju veliki izbor specijalističkih programa. Obrazuju strukovne vaspitače specijaliste za metodiku realizacije pripremnog predškolskog uzrasta, specijaliste za fizičko vaspitanje, za muzičko ““ scenski izraz i za likovno vaspitanje, kao i specijaliste za rad sa decom ranog uzrasta.
-Mi smo državna škola i uvek postoji veliko interesovanje za upis. Imamo veliki broj akreditovanih specijalističkih programa. Najnoviji nam je specijalistički program za rani razvoj deteta i očekujemo dosta interesovanja za njega. Pored studenata sa našeg okruga, dolazi nam i dosta studenata iz Beograda, Obrenovca i sa područja Vojvodine, navodi direktorka Visoke škole za obrazovanje vaspitača dr Svetlana Karić.
Visoka poljoprivredna škola strukovnih studija ove godine upisuje osam studijskih programa. Na agromenadžmentu ima 28 mesta za budžetske i 52 za samofinansirajuće studente, na ratarstvu i povrtarstvu 6 budžetskih i 34 samofinansirajuća, a na stočarstvu takođe šest budžetskih i 14 samofinansirajućih. Smer zaštite bilja može da upiše 25 studenata na budžet i 15 samofinansirajućih, strukovna veterina 10 budžetskih i 30 samofinansirajućih, voćarstvo i vinogradarstvo 5 na budžet i 35 samofinansirajućih i zaštita životne sredine 20 koji će se školovati o trošku države i isto toliko koji će sami plaćati školarinu. Novi smer, turizam, ima 50 mesta za samofinansirajuće studente.
-Turizam je smer koji može dosta da doprinese razvoju ovog kraja. Zapadna Srbija je puna istorijskih i kulturnih spomenika. Sve to treba pokazati turistima. Mnogi misle da je cilj po završetku se zaposliti u državnim institucijama, ali ovde je prednost za razvoj privatnog biznisa, kroz ruralni i etno turizam, objašnjava dr Radenko Stepić, direktor Visoke poljoprivredne škole.
Direktor očekuje da će veliki odziv biti na smeru zaštite bilja, jer sve poljoprivredne apoteke moraju da imaju zaposlenog diplomiranog, odnosno strukovnog inženjera. Stepić ističe da ovaj smer svake godine bude popunjen, jer po završetku nema problema sa zaposlenjem.
Na specijalističkim strukovnim studijama na Visokoj poljoprivrednoj ima ukupno 64 mesta za samofinansirajuće studente, po 32 na biljnoj proizvodnji i na inženjerskom menadžmentu u poljoprivredi.
Predaja dokumenata na Visokoj medicinskoj i poslovno tehnološkoj školi biće od 22. do 24. juna, dok će se polaganje prijemnog ispita obaviti 1. jula. Na Visokoj vaspitačkoj dokumenta će se predavati 24., 27. i 28. juna. Jedan deo prijemnog je 30. juna, a druga dva 1. jula. Visoka poljoprivredna škola dokumente prima od 20. do 24. juna, a prijemni je takođe 30. juna i 1. jula. Preliminarni rezultati u sve tri visoke škole biće objavljeni 4. jula.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa