2. jun 2016.2. jun 2016.
VITEŠKE VEŠTINE U PRAGU

PODSEĆANjE NA ZABORAVLjENE VREDNOSTI

Bitka nacija, najveće takmičenje u bohurtu, i ove godine je održano u Pragu početkom maja. Za one koji ne znaju, bohurt je tradicionalno viteško nadmetanje. Borci su opremljeni autentičnim oklopima koji su teški i više od 30 kilograma. Oružje koje koriste u borbama je takođe srednjovekovno. Dok traje takmičenje borci, kao i njihovi timovi, žive u kampovima koji su takođe uređeni u duhu tog vremena.
Reprezentacija Srbije imala je ove godine 22 člana. Među njima je bio i Petar Tarlanović iz Ribara.
Petar se i prošle godine takmičio na istom takmičenju. Imao je nesreću da mu je protivnik slomio šaku. Ove godine, iako je imao dobre izglede i bio mnogo spremniji, sreća ponovo nije bila na njegovoj strani.
-Bio sam u grupi sa Novozelanđaninom, Holanđaninom i Englezom. Prvu borbu imao sam sa protivnikom iz Holandije. Bio sam bolji sve tri runde. Prva, sa dugim mačem, je bila najteža, ali sam bio bolje fizički pripremljen. Drugu, sa malim mačem, sam takođe dobio. Umesto da nakon treće runde rezulatat bude 3:0 u moju korist, zadao sam mu udarac po šlemu i moj mač je pukao. Nisam imao drugi i nisam mogao da ga zamenim, tako da su presudili 3:0 za njega, objašnjava Tarlanović.
Ipak, plasirao se u drugi krug jer borac sa Novog Zelanda nije hteo da se bori protiv njega, a Holanđanin nije mogao da nastavi dalje zbog povrede. Smatra da je mogao da pobedi i protivnika protiv kog je trebao da se bori u drugom krugu, koji je na ispadanje.
Petar ipak iz Praga nosi lepe utiske. Učestvovalo je više od 2.000 takmičara, a svakog dana na tribinama je bilo od 10.000 do 15.000 ljudi. Učesnika je bilo mnogo više nego prošle godine, a takmičile su se i neke nove države. Petar ističe da je i organizacija bila bolja.
-Kamp je kompletno opremljen po uzoru na srednjovekovne. Svi učesnici, kako borci, tako i civili koji učestvuju u programu, moraju da imaju odeću autentičnu za taj period. Svaka nacija predstavlja nešto svoje tradicionalno, kao što je muzika ili hrana. Strancima se najviše dopala naša rakija. Popijeno je mnogo litara i stalno su tražili još, priča Petar.
Inače, oprema ovih sportista je jako skupa, a Petar je sam kuje. Sponzori se teško nađu. Odlazak u Prag finansirali su sami, samo im je “Lasta“ obezbedila besplatan put.
-Kod nas još nema sluha za bohurt, a ovaj sport je veoma atraktivna i privlači ogroman broj publike. Na takmičenju u Pragu ulaz za nekoliko sati gledaoci su plaćali 15 evra i tribine su bile uvek pune. Šabac ima odličnu lokaciju, Tvrđavu na Starom gradu. Tamo bi moglo da se napravi takmičenje koje bi privuklo i takmičare i gledaoce iz inostranstva, navodi Petar.
Nekoliko takmičenja će se ove godine održati u Srbiji. Veliki međunarodni turniri biće u Manasiji i Gračanici, a jedan manji verovatno i u Loznici.
Promocija časti i poštenja
Na bohurt takmičenjima neguju se davno zaboravljene vrednosti, čast, poštenje, drugarstvo, viteštvo. Posle borbi u areni svi se družimo u šatorima uz muziku koja je takođe u skladu sa vremenom koje predstavljamo, kaže Petar.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa