2. jun 2016.2. jun 2016.
PREDAVANjE ZA PRIVREDNIKE

MALA I SREDNjA PREDUZEĆA

Regionalna privredna komora Valjevo i Privredna komora Srbije organizovali su u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu u utorak Info dan „Programi Evropske unije za mala i srednja preduzeća“. Predstavljena su tri najvažnija programa Evropske unije, a nakon toga, u otvorenoj diskusiji, šabačkim privrednicima dati su odgovori na njihova pitanja i dodatne informacije o pristupu ovim programima.
Milica Zatezalo iz Ministarstva privrede govorila je o Programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća. Navela je da od početka godine svi pravni subjekti imaju pravo učešća u ovom programu po osnovu raspisanih javnih poziva.
-Finansijski instrumenti će se realizovati u saradnji sa lokalnim bankama. Raspisanoje 33 programa, ali je trenutno aktivno 20, rekla je Zatezalo.
Jovana Stanojević iz Privredne komore Srbije predstavila je program “Horizont 2020“, program EU za istraživanje i inovacije, koji obuhvata budžetski period od 2014. do 2020. godine i naša preduzeća od 2014. godine zajedno sa ostalim institucijama i preduzećima u Evropi mogu ravnopravno da apliciraju za sredstva iz ovog programa. Navela je da su tri naše kompanije dobile bespovratna sredstva u iznosu od 50.000 evra i pozvala sve inovativne kompanije da iskoriste mogućnosti koje pruža ovaj program.
Pristup ovim programima olakšava Evropska mreža preduzetništva, koja postoji od 2008. godine, a u Srbiji je prisutna od 2009.
-Usluge koje pruža Evropska mreža preduzetništva su baza poslovne saradnje za prekogranično povezivanje. Tu preduzeća mogu da oglase svoju ponudu, tražnju i u okviru ove mreže se organizuju i međunarodni poslovni susreti, navela je Milja Miljanović iz Privredne komore Srbije, koja je koordinator konzorcijuma Evropske mreže preduzetništva.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa