2. jun 2016.2. jun 2016.
POTRAŽIVANjA BIVŠIH RADNIKA MINERALNIH ĐUBRIVA I DALjE VISE O KONCU

MUKO MOJA PREĐI NA DRUGOGA

Privredni sud ostao pri tvrđenju da po predmetu “Zorka mineralna đubriva“ postupa na zakonit i pravilan način. Radnici najavljuju proteste
Od gradonačelnika do kabineta premijera, od premijera do Ministarstva pravde, od Ministarstva do Privrednog suda, tako bi u najkraćim crtama izgledao začarani krug u kojem su se našli bivši radnici Zorkinih mineralnih đubriva koji već sedam godina ne mogu da naplate svoja zaostala potraživanja. Naime, nakon višegodišnje agonije, u martu ove godine predstavnici oštećenih radnika uputili su pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću sa molbom da iskoristi svoj autoritet ne bi li se ova priča konačno privela kraju. Radnici su tražili od premijera da se 270.281.494,12 dinara koji potiču od prodaje dela imovine fabrike iz restrukturiranja izuzme iz stečajne mase i iskoriste za izmirenje radničkih potraživanja.
-Molimo Vas da se novac (270 miliona dinara) od prodaje dela naše fabrike izuzme iz stečajne mase, iz prostog razloga jer fabrika nije prodata iz stečaja već je prodata 2009. godine, tačno 6 godina pre otvaranja stečaja dok je novac stajao na podračunu Agencije za privatizaciju, a ne na računu preduzeća. Izuzimanje novca iz stečajne mase bi nam omogućilo bar koliko toliko da se obeštetimo- navodi se između ostalog u pismu radnika premijeru.
Odgovor, u kojem se kaže da je predmetni dopis prosleđen Ministarstvu pravde, na dalju nadležnost, dobili su više od mesec dana kasnije. Sredinom maja, od nadležnog ministarstva stiže dopis da je Privredni sud u Valjevu dužan da im odgovori u roku od 15dana. Krajem maja, iz Privrednog suda dobijaju odgovor u kojem se navodi da je u predmetu “Zorka mineralna đi“ postupano na zakonit i pravilan način te da stečajni sudija nema ovlašćenja da donosi odluku da se navedeni novac izuzme iz stečajne mase i isti raspodeli samo delu poverilaca.
Nezadovoljni radnici su se nakon toga, po ko zna koji put okupili ispred zgrade “Glasa Podrinja“ i RTV “Šabac“ ne bi li skrenuli pažnju javnosti na svoj problem. Ovom prilikom najavili su proteste u Beogradu, ali i i novu tužbu Strazburu.
-Nakon svega smo ponovo odbijeni. Od institucije do institucije sve ide u krug. Što bi naš narod rekao “muko moja pređi na drugoga“. Ne preostaje nam ništa nego da svoje nezadovoljstvo izrazimo protestom u Beogradu i ponovo u Strazburu dokazujemo da smo u pravu- istakao je Radosav Jakovljević ispred radnika.
Podsećanja radi, od 885 radnika koji su radili u Mineralnim đubrivima više od 300 nije prijavilo svoja potraživanja, jer kako navode nisu bili blagovremeno obavešteni. Od 558 koji su se našli na spisku, na sudu je prihvaćeno samo 97 zahteva.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa