2. jun 2016.2. jun 2016.
PRVI SOLISTIČKI KONCERT IRINE BRODIĆ ODUŠEVIO PRISUTNE

OSTVARENjE SNA

Programom na kome su bila dela Baha, Mocarta, Dženkinsa, Sibeliusa, Tajčevića, Lista, prošlog utorka, 31. maja, pokazala zašto je, između ostalog, zovu i princezom klavirskih dirki
Šabačka belisima, princeza klavirskih dirki, devojčica anđeoskog glasa. Jedna, jedinstvena, a naša Irina Brodić, učenica Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“. Igra, gluma, pevanje, sviranje njoj nimalo nisu strani. A i kako bi bili kada je sa samo godinu dana uz svoju baku naučila da peva C-dur lestvicu na slog „a“. Nije stala na tome. Sa pet godina zakoračila je u svet muzike pevajući u Muzičkom zabavištu kod prof. Sonje Živković i prof. Marine Apelić, Dečjem horu „ViVa“. Nastavu klavira počela je da pohađa godinu dana kasnije u klasi Helene Davidović i solfeđa u klasi Irene Nikačević, profesorki Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“. Od tada pa do danas ova nasmejana i vedra jedanaesto i po godišnja devojčica nije prestajala da oduševljava svojim nastupima ovekovečenim mnogobrojnim nagradama.
A zašto je to tako pokazala je prošlog utorka, poslednje večeri meseca maja, u sali Muzičke škole na svom prvom solističkom koncertu. Razigrani prstići ispunjeni emocijama Irinine malene duše odsvirali su perfektno odabrane kompozicije Baha, Mocarta, Dženkinsa, Sibeliusa, Tajčevića, Lista.
- Bilo je zahtevno da izvedem ceo novi program i delić starog. Jako sam srećna zato što je od početka ovo bio neki moj cilj. Stvarno je jako teško svirati pred svojom publikom, svim nastavnicima koji znaju i očekuju od mene što više - rekla je vidno uzbuđena Irina posle odsviranog koncerta.
Ono što su obećale Irina i prof. Helena Davidović zajedno su i ispunile solističkim koncertom na kome su, po Irininoj želji, nastupili i njeni prijatelji. Kamerni sastav „Lepotica i zveri“, koga pored Irine čine i Luka Petrović, Konstantin Bečejić i Lazar Marković, sa odseka gitare u klasi prof. Stevana Jovića, odsvirao je sa izuzetkom povređenog Lazara, Mocartovu Sonatu KV279, C-dur, I stav, i Grigovu „The Hall of the Mountain King“. Nastupili su i Aneta Bijuklić, glas, Željko Đukanović, glas, i Lazar Torbica, klavir, izvevši „Stojano, mori, Stojano“. Takođe u klasi mr Mirjane Patelić Aneta Bijuklić, Marina Jokicić, tarabuka, i Stefan Gornjik, gitara, otpevali su i odsvirali kompoziciju „U Stambolu na Bosforu“. Kao iznenađenje večeri, a u znak bratske ljubavi, braća Mihajlo Brodić i Relja Nikačević uz klavirsku podršku tetke i mame Irine Nikačević, otpevali su pesmu komponovanu za sestru.
- Prezadovoljna je mala reč kada je u pitanju Irina koja je sa svojih jedanaest i po godina uspela u ovom malom metežu od života da uradi nešto što je fenomenalno. Naprosto je celi smisao našeg rada maksimalno iznela i podelila sa nama i to sa takvom mirnoćom, lakoćom i velikom ljubavlju. Za malo dete to je zaista veliki izazov. Čekajte nas sledeće godine sa možda još jednom lestvicom više u napretku. Mi obećavamo da ćemo doći - poručila je prof. Helena Davidović priznajući da iako je sve delovalo na sceni bajkovito u određenim momentima rada nije baš tako pošto je potrebno mnogo odricanja i svega onog što na kraju dovodi do dobrih rezultata.
Njen svet vrti se oko muzike, što je više nego očigledno. Kako je i sama jednom prilikom izjavila ne prođe dan a da ne zasvira. Najlepše se oseća na sceni, a aplauz publike neizmerno voli. A njih nikada nije nedostajalo bilo kao predstavnika Dečje filharmonije u Beogradu 2014/2015., bilo kao člana Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu gde sa simfonijskim orkestrom nastupa kao solista - dečji sopran od ove godine. Svoj dar za muziku pokazala je i učešćem na humanitarnim manifestacijama, u šou-programu „Ja mogu sve“ u grupi „Pahuljice“ i nastupima sa Mjuzikl Akademijom zabave i umetnosti „O&M“ iz Novog Sada.
KURSEVI
Stremeći da bude što bolja Irina je uspešno pohađala kurseve eminentnih stručnjaka i to: Đorđa Milojkovića, Svetlane Boginov, Jokut Mihajlović i Jevgenija Starodupčeva
PREGRŠT NAGRADA
Irina Brodić aktivno se pojavljuje na mnogobrojnim takmičenjima na kojima je do sada osvojila tri republičke nagrade, devetnaest međunarodnih, od kojih četrnaest kao pobednik kategorije i tri kao Laureat takmičenja. Na Internacionalnom takmičenju „Premio Clivis“ u Rimu, Italija, briljirala je 2014. godine gde je u kategoriji gudača i pijanista sa maksimalnih sto poena proglašena apsolutnim pobednikom takmičenja. Nosilac je i prve nagrade na International internet music competition i druge nagrade „Choping Fest Belgrade“. Na Međunarodnom takmičenju najvišeg ranga u našoj zemlji „Petar Konjević“ osvojila je treću nagradu. Uspeh veći samim tim što nisu bile dodeljene ni prva ni druga.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa