2. jun 2016.2. jun 2016.
LISNE VAŠI NA PŠENICI

OPASNOST PO PRINOS

Visoke temperature tokom aprila i početkom maja, kao i majske kiše, pogodovale su jačoj pojavi lisnih vaši na mnogim kulturama i korovima. Neiskorištena hraniva od prošle vegetacije zbog suše žitarice su ove godine iskoristile pa su većinom vrlo bujne. Kako ističu u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Šabac na pojedinim parcelama usled svega ovog primećena je pojava velikog broja lisnih vaši na klasovima pšenice.
- Lisne vaši čine direktne štete sišući biljne sokove bilo na listu ili na klasu i tako dovode do sniženja prinosa. Na jače napadnutim klasovima može doći do pojave šturih zrna. Indirektno lisne vaši čine štetu prenoseći viruse. Najznačajnije oboljenje ovog tipa na ječmu je žuta patuljavost ječma. U literaturi se spominje više vrsta lisnih vaši koje se mogu naći na žitima. Boja i izgled svake od navedenih vrsta je drugačija te njihovu determinaciju obavljaju stručnjaci - kaže dipl. inž. zaštite bilja Slobodan Gošić.
U jesen lisne vaši obično prelaze sa kukuruza ili korovskih vrsta na lišće pšenice ili ječma (mogu biti vektori BYDV virusa), dok ih u proleće obično nalazimo krajem aprila ili u maju na klasu žitarica, odakle pak ponovo odlaze na korovske vrste najčešće iz porodica Poacea (familija trava).
- Potreba za suzbijanjem ovih štetočina zavisi od vremena pojave, fenofaze razvoja biljke domaćina, jačini napada štetočine, sortnoj osetljivosti, očekivanom prinosu, prisutnosti prirodnih neprijatelja. Praćenje populacije lisnih vaši trebao bi se obavljati od jeseni i početkom proleća. Štetočina se obično primeti tek kod jače pojave. Po EPPO standardu, momenat primene insekticida je kada se utvrdi prisustvo vaši na 70% klasova u fazi mlečne zrelosti. Preporučuje se poljoprivrednim proizvođačima da na takvim usevima urade tretman insekticidima „Durbin 200 ENj“ (a.m. cipermetrin), 0,15-0,3l/ha ili „Cythrin 250 EC“ (a.m. cipermetrin), 0,12-0,24l/ha zbog karence od deset dana.
O. G.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa