2. jun 2016.2. jun 2016.
ZORAN KESIĆ I NjUZNET

Umetnici su prisutni

Iako su mnogi očekivali da do toga neće doći, na konsultacije o formiranju nove vlade, kao predstavnik Srpske radikalne stranke pojavio se Vojislav Šešelj. Ugledavši nepoznatu osobu koja čeka ispred vrata, mandatar vlade Vučić zamolio je gospodina da dođe neki drugi dan i to u 5 ujutru kada prima građane, ali mu je Šešelj objasnio da on nije običan građanin i da je došao na konsultacije o vladi. Zbunjeni Vučić pozvao je potom nepoznatog gosta da uđe, koji je nakon više pokušaja nekako uspeo da se uglavi između stolice i velikog drvenog stola.
Gledali su se tako ova dvojica i pitali u sebi odakle im je ovaj drugi poznat. Ćutanje je trajalo toliko da se Marina Abramović preznojavala zbog straha da joj ne obore rekord u performansu „Umetnik je prisutan“ jer zna da se radi o dvojici vrhunskih majstora koji su se već dokazali na polju iluzuje. Prvi u sakrivanju svoje prošlosti, a drugi u cirkuskim atrakcijama, među kojima je najpoznatiji njegov performans sa zarđalom kašikom. Pomislio je neko od njih dvojice da ćutanje razbije foricom o rimi sa brojem osam, koliko se godina nisu videli njih dvojica, ali su novinari još uvek bili prisutni. Neko iz protokola je pozvao prevodioca, misleći da ova dvojica ne govore istim jezikom, ali je prevodilac utvrdio da se obojica odlično razumeju nakon što ga je Šešelj opsovao.
I dok je Šešelj mešao kafu zarđalom kašičicom, gledajući pogledom da li su zavese zapaljive ili ne, neko iz protokola se dosetio da ga priupita da li se možda radi o emisiji „Sve za ljubav“, na šta ni Šešelj nije znao odgovor, očekujući da možda Milan Kalinić iskoči svakog časa iza zavese. I tako, kada su se konačno otkravili, a Šešelj se setio da sagovornika poznaje iz svoje stranke, gde ga je od svih najviše slao po burek, započeli su razgovor i to samo o jednoj jedinoj, u ovom trenutku po Srbiju najbitnijoj temi - o Tomislavu Nikoliću. I umesto da obojica sahrane sećanje na njega, Šešelj je pominjao kako mu predsednik Srbije ide na živce jer je razbio radikale, napravio novu stranku, okružio se ljudima sa falsifikovanim diplomama, a i on sam lažirao svoju, dok je Vučić za to vreme samo potvrdno klimao glavom.
Kako saznajemo, nakon nešto više od pola sata ogovaranja Nikolića, Šešelj je ogladneo, pa je po starom običaju naredio Vučiću da ode po burek. Teška srca, mandatar Vučić morao je da mu otkrije da on nije više u radikalima, te da je sada u naprednoj stranci. I tu se Šešelj konačno setio odakle poznaje svog sagovornika.
„Ti si onaj što hoće da podiže spomenik Đinđiću?“, upitao ga je Šešelj.
„Da, da, taj sam. Mada, to je više fora za elitu koja me ne voli, da im se malo ušlihtam“, odgovorio mu je Vučić.
„Da nećeš možda i Ćuruviji da dižeš spomenik?“
„Ha ha, ne, to bi bilo baš providno“.
„Jesi li se oženio?“, nastavio je Šešelj sa bitnim pitanjima.
„Nemam tu informaciju, ali sudeći po pisanju novina, nisam“, odgovorio mu je mandatar.
„Što si me uopšte zvao?
„Bezveze, čisto da Nikoliću udaram čežnju. A reci ti meni, koga to kriješ ispod košulje? Da nije možda Vjerica?“
„Nikoga, majke mi, samo tako izgledam. A ti, što ti zakopčavaš košulju, jel ti to majica sa mojim likom?“
„Ne, ne, samo ti se učinilo. Učinilo ti se, veruj mi.“
Tokom napetih pregovora, u jednom trenutku hodnikom je prošla Maja Gojković, pa joj je Šešelj doviknuo šta će ona na konsultacijama kada je on nije zvao.
„Nisam ja više u radikalima“, otkrila mu je Gojkovićka.
Pošto više nije mogao da izdrži navalu toliko zbunjujućih informacija, Vučić i Šešelj su se složili da je vreme da se opet, kao nekada, rastanu. U svakom slučaju, oko jedne bitne stvari su se obojica bespogovorno složila - da je prava šteta što na sastanku nije bio i Nikolić, kako bi mogli i uživo da ga zezaju. Nakon Šešeljevog odlaska, Vučić je odahnuo, najviše zbog toga što je uspešno skrivao majicu koju nosi ispod košulje.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa