2. jun 2016.2. jun 2016.
JUBILARNA DESETA TURNEJA FILMSKOG FESTIVALA

SLOBODNA ZONA

Filmski festival “Slobodna Zona“ ovog proleća je započeo desetu jubilarnu Turneju širom Srbije. Pet najboljih filmova sa prošlogodišnjeg festivalskog programa, po izboru publike i selektora, tokom aprila, maja i juna, ima priliku da vidi publika u 45 gradova naše zemlje.
Festival u Šapcu otvoren je u Kulturnom centru u ponedeljak, projekcijom filma “Dugme od sedefa“ čileanskog reditelja Patrisija Guzmana. Vizuelno fascinantan, emotivan i faktografski, ovaj film koji je ubedljivi pobednik “Slobodne zone“, spaja neverovatne činjenice o uticaju i značaju vode za čovečanstvo. Takođe, tematizuje domorodačko stanovništvo čileanske Patagonije, desetkovano od strane prvobitnih kolonizatora, a potom skoro potpuno dokrajčeno brutalnošću Pinočeovog režima.
Na repertoaru ovogodišnje Turneje nalazi se i film islandskog reditelja Grimura Hakonarsona “Ovnovi“, priča o dva brata farmera koje nakon četiri decenije svađe i međusobnog ignorisanja, spaja tragična vest o bolesti posebne rase ovnova koje njihova porodica gaji generacijama.
Šabačka publika je imala priliku da vidi još jedno svetski priznato ostvarenje nove čileanske kinematografije. “Klub“ je poslednji film Pabla Laraina kontroverzne tematike - grupa sveštenika “na pokajanju“, izopštena je na priobalno naselje zbog brojnih kriminalnih dela koja je počinila ““ od zloupotrebe dece do trgovine novorođenčadi nevenčanih majki.
Večeras u 20 časova, biće prikazano festivalsko iznenađenje, “Ples sa Marijom“ - Marija Fuks, argentinska plesačica, koja je ceo život provela učeći ljude plesu, dobrobiti muzike i pokreta za telo i duh, naročito onih sa mentalnim i fizičkim poteškoćama, na pragu devedesete godine, suočava sa ograničenjima koje joj nameće sopstveno telo.
Sutra je, u Kancelariji za mlade, projekcija filma “The Yes Men“, ekološki dokumentarac o zloglasnim aktivistima i njihovim sitnim prevarama i duhovitim spletkama u višegodišnjoj borbi sa svetskim korporacijama i vladinim institucijama za očuvanje životne sredine i podizanja ekološke svesti.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa