9. jun 2016.9. jun 2016.

75 GODINA ORGANIZOVANOG PLANINARSTVA U VOJVODINI

U povodu 75. godišnjice organizovanog planinarstva u Vojvodini, šabački planinari su se odazvali pozivu, kako bi prisustvovali obeležavanju ove manifestacije, koja se odvijala u dane 11. i 12. juna ove godine na terenima Carska bara.
Organizator ove manifestacije, koja nosi naziv “24. susret planinara na Carskoj bari“ koja se nalazi sedamnaest kilometara udaljena od Zrenjanina ““ planinarski klub “PK Zrenjanin“.
U okviru ove manifestacije programom je predviđeno održavanje 13. po redu pešačko ““ biciklističkog maratona u dužini od 15 km, kao i održavanje IV kola vojvođanske traking lige i orijentaciono planinarsko takmičenje za KUP Carska bara 2016.
Šabački planinari, i pored brojne ekipe iz tehničkih razloga nisu uzeli učešća na ovom takmičenju, te su prvog dana vikenda i van konkurencije ispešačili petnaest kilometara stazom pored Cerske bare, “povećavajući“ kondiciju za tekmičenje planinara Republike Srpske, koje će se odvijati narednog vikenda na terenima Majevice, kod Ugljevika.
Prilikom odlaska na Carsku baru Šapčani su “prešli“ preko novosagrađenog mosta, kod Beograda, koji nosi ime proslavljenog srpskog naučnika Mihajla I. Pupina, a potom posetili Pančevo, u kome su ispred istoimenog hotela “napravili“ seriju slika pored umetnički improvizovano sagrađene tipične banatske kućice sa “kibic fensterima“ pored koji stoje Lala i Sosa ““ o kojim su od meštana Banata, mogli da čuju niz anegdota i viceva, kao što je vic: “Pozove Sosa prijatelja iz Kikinde, da je poseti, naglasivši mu u kojoj će je kafani naći, gde će biti za jednim od stolova. Prijatelju ako me ne nađeš za stolom sigurno ćeš me naći pod stolom“... Ovom prilikom Šapčani su mogli saznati kako su Banaćani prozvani Lalama...
“Prilikom posete carice Marije Tereziji, tadašnjoj Vojvodini, u njenu čast postrojena su tri ešalona vojnika ““ graničara. Prvi ešalon sačinjavali su vojnici iz Banata, drugi ešalon sačinjavali su vojnici iz Srema a treći vojnici iz Bačke. Posle predaje raporta komadant ešalona predao je Carici buket lala. Carica impresionirana izgledom, stasom i držanjem vojnika, prilikom njihovog obilaska spontano je počela bacati lale ““ cvetove ““ po njima govoreći: “Šta će meni ove lale? Ovo su moje lale, pokazujući na ešalon Banaćana! Ovo su moji junaci, koji brane moju carevinu!...
Šapčani su posetili Galeriju slika naivnih umetnika u Kovačici, a potom i rodno mesto srpskog Nobelovca, jednog od svetski cenjenih naučnika srpskog porekla Mihajla Idvorskog Pupina, u selu Idvor!
Šabačke planinare, u vreme odmora, zabavljala je najmlađa učesnica među njima, desetogodišnja Teodora Dragojević, svirajući na fruli muzičke numere, kao što je “Kolubarski vez, Golubice bela i dr. Teodora je članica KUD “Čivija“, i ovo joj je bilo prvo druženje sa planinarima, koje je na nju ostavilo najlepše utiske.
M. Botić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa