9. jun 2016.9. jun 2016.
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO

TOPLI POZDRAV S“™ KARIBA!

Kroz svoje gastronomsko putovanje, vodim vas na daleke Karibe. Na ostrva peska, tirkizno plavog okeana i netaknute prirode, mir za oči, mir za dušu.
Posle dvogodišnjeg iskustva u “Regent“ hotelu ““ Porto Montenegro, svoje gastronomsko putovanje nastavljam u jednom od najluksuznijih hotela na svetu ““ “Aman ludžyru hotels“ koji se nalazi na ostrvima “Turks and Caicos“. Mnogo prijatelja me pita: „Lazare gde si to, jesi možda u Turskoj? Ahhaha Ne, nalazim se između Kube, Bahama i Puerto Rica.“
Ostrvo je okruženo Atlanskim okeanom sa jedne strane i Karipskim morem sa druge, tako da je raznovrsnost morskih plodova i ribe veoma velika. Ostrvljani se uglavnom tako i hrane, osim morskih specijaliteta, na ostrvu je veoma popularno i tropsko voće, papaja, mango, banane i kokosi se najčešće koriste u ishrani.
Pošto ostrvo nema klimatske uslove za uzgajanje ostalih poljoprivrednih dobara, ostale namirnice uvoze iz Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i Azije. Namirnice u marketima su ekstremno skupe, zbog lokalne takse, tako npr. jedan tost hleb košta 4$, kilogram piletine 12$, paket od 10 jaja 6$. Ali to nije problem za turiste koji dolaze ovde, ipak ovo nije ostrvo za “mali džep“. Na ostrvu se nalazi nekoliko luksuznih hotela, gde turisti mogu da uživaju uz besprekornu uslugu i luksuz. Mogu se naći i jeftiniji hoteli, gde uglavnom dolaze gosti sa porodicama i decom.
Nedavno sam išao sa kolegama do nekog lokalnog restorana na plaži, jeli smo fish takose, nisam mogao da verujem da na ostrvu može da se nađe nešto ukusno a povoljno, pošto u ostalim hotelima i restoranima obrok ne može da ne košta ispod 50$.
Na ostrvu ima veoma malo Evropljana, još manje Balkanaca, trenutno nas ima petoro, tako da se uvek obradujem kad čujem naš jezik (ha ha ha ). Čak sam našao jednu lokalnu pekaru, koju verovali ili ne, drži Srpkinja. Bio sam šokiran da neko iz naših krajeva živi ovde, još i da ima svoj biznis, nažalost nema domaćeg bureka, jer kako vlasnica kaže klimatski uslovi i vlažnost vazduha ne dozvoljavaju proizvodnju naših “domaćih specijaliteta“.
Na ostrvu se nalazi farma “Conch-a“, jedina na svetu. Školjke su veoma popularne na ostrvu, i zakonom su zaštićene, tako da se sa ostrva može poneti samo jedna velika školjka kao suvenir, ako ih imate više komada morate ih prijaviti na carini i platiti taksu.
Poštovanoj redakciji Glasa Podrinja ovim putem želim da se zahvalim što u proteklih par meseci objavljuje moje tekstove i recepte. Dosta ljudi mi piše i komentariše tekstove, dosta pohvala i predloga dobijam od čitalaca, što mi veoma znači. I sad kada sam negde „tamo daleko“, znam da svakog četvrtka obradujem naše čitaoce nekim zanimljivim tekstom vezanim za kulinarstvo, ovaj put i malom turističkom reportažom. Hvala Vam!
Jedno od najpopularnijih jela sa Kariba jeste Fish in Coco tj. Riba u kokosu, tako jednostavno, a tako lepo jelo. Sprema se na sledeći način:
Fish in Coco
Za 4. osobe:
- Morska riba (možete kombinovati ribu po želji) 200g po osobi
- Kokosovo mleko (može se naći u većim marketima ) 1l
- Paprika 3 kom
- Crveni luk 2 kom
- Beli luk 10 g
- Đumbir 20 g
- Fish sos 10 g
- Morska so, beli biber
- Svež korijander i mladi luk
- Limeta 1 kom
Ribu možete pripremiti po želji (Kuvati je na pari, na roštilju ili u tiganju, vaš izbor), termički je obraditi 50%. Dok se riba prži u drugoj šerpi se pravi sos, na maslinovom ulju prvo se proprže seckani beli luk i seckani đumbir (pazite da luk ne izgori, temperatura ulja mora biti niska), zatim dodati kokosovo mleko, polako reducirati, dodati začine, zatim dodati ribu. Nakon toga, pred sam kraj dodati papriku i crveni luk isečene na šnite. Kuvati još 5-6 minuta, dodati fish sos. Na kraju začiniti sa svežim korijanderom, seckanim mladim lukom i ceđenom limetom. Ovakvo jelo uglavnom se služi uz kuvani pirinač.
Lazar Prstojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa