9. jun 2016.9. jun 2016.

BOLEST U KOMŠILUKU

Bolest kvrgave kože stigla je u Srbiju najverovatnije iz Bugarske ili Makedonije. Prethodno je bolest, koju nazivaju i stočna variola vera zabeležena u Africi i Turskoj. Ipak, stručnjaci naglašavaju da je u Srbiji sve učinjeno da se spreči širenje zaraze locirane u regionu Bujanovca i Bosilegrada gde je i uništeno 25 goveda. Virus prenose komarci pa se može nazvati i sezonskom bolesti jer se javlja u vreme pojave ovih insekata. U region Mačve bolest nije zabeležena.
-Koliko je meni poznato u našem regionu nije bilo ove bolesti ali vreme pogoduje razvoju komaraca koji prenose virus i potrebna je opreznost. Kvrgava koža goveda odavno postoji, detaljno je opisana, i zna se da se ne prenosi na ljude. Ono što utiče na poljoprivredu je mogućnost zabrane izvoza a već imamo problema sa izvozom stoke, kaže doktor veterinarske medicine Marko Ruvidić, veterinar u Prnjavoru.
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine već je pozvalo poljoprivrednike da prijave svaki sumnjiv slučaj i obezbedilo sredstva za nadoknadu štete. Simptomi bolesti su čvorići koji se posle nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane, oticanje nogu, obilno curenje iz nosa, kašalj, izlučivanje pljvačke, groznica.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa