9. jun 2016.9. jun 2016.

KVALITETNA SILAŽA OSNOV STOČARSKE PROIZVODNjE

U regionu Mačve kukuruzom je posejano oko 35.000 hektara. Od proizvodnje na silažu ode pet odsto ali je to jedan od najznačajnijih segmenata zbog ishrane junadi.
Kod nas pokazalo se, a to je već godinama, da grupa 500 daje najadekvatnije rezultate jer se na vreme skidaju usevi, kako u zrnu tako i za silažu. Treba napomenuti da poljoprivrednici koji žele kabastu silažu vrše setvu silažnih hibrida, hibrida koji su namenjeni siliranju jer dobijaju 30 do 40 odsto veći prinos kabaste silaže a to ni malo nije zanemarljiva činjenica. To su i hibridi koji su svarljiviji. Uglavnom su grupa 600 i 700. Svaka semenska kuća kada vrši prezentacije posebno napominje koji su to silažni hibridi i treba poštovati tu preporuku.
Naš stari seljak još u doba kada je počinjalo siliranje nije znao , nije imao saznanja, koji su to silažni hibridi a koji ne, ali su preko stoke radili eksperiment. Odsekli bi nekoliko biljaka jednog hibrida, nekoliko drugog, trećeg i kada poluzelenu biljku bace pred krave ili junad i koju najpre pojedu-to su silirali.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa