9. jun 2016.9. jun 2016.
Bitka protiv oblaka

KOMANDNO MESTO BLIZANSKI VIS

Radarski centar Blizanski Vis pokriva teritoriju Mačvanskog i Kolubarskog okruga a kada šef Radarskog centra Valjevo Željko Raičević naredi paljbu, to znači da je neprijatelj udario preko Drine, Kolubare ili Save. Tako se Cerska bitka, Kolubarska bitka i pomalo Sremski front za protivgradne strelce otvaraju svaki dan kada iz tih pravaca krenu oblaci.
-Od 29. maja pucamo svaki dan a meni je na radnom mestu ovo 46. dan. Jeste teško ali nemamo dovoljno zaposlenih, pa nemamo ni zamene. Svaki dan se borimo sa neprijateljem, raketa je malo, ipak uspevamo da zaštitimo useve. Držimo se one stare poslovice “bogato selo-bogata država“ i trudimo se da sa izuzetno malo sredstava pružimo maksimalno moguću zaštitu. Prepakujemo rakete, snalazimo se, kaže Raičević.
U Centar je baš tog, 46. dana njegovog dežurstva stigla informacija da u Bogatiću sedam protivgradnih stanica nema rakete. Dan pre mačvanska sela oko Šapca su bila zaštićena a sugradica nije nanela neku veću štetu. To je znak za prepakivanje, pozajmice, jer stanice uvek moraju imati bar po neku raketu.
- Kada se borimo protiv gradonosnih oblaka moramo razmišljati o sistemu. Ako samo u jednom kvadratu fali raketa-nema potpune zaštite. To znaju i u nekim lokalnim samoupravama pa nam izlaze u susret, konsultuju nas kada nabavljaju rakete, ili pomažu finansijski strelce kao u Šapcu gde ih samouprava nagrađuje sa dodatnih 5.000 dinara. Velika je sramota što protvgradni strelci dobijaju od države po 4.000 dinara mesečno a ponekad ostaju i po sedam sati pored lansirnih rampi i još na svoje pozicije trče kada se drugi svet sakriva od nevremena.
Blizanski Vis brani region sa 210 protivgradnih stanica ali je trenutno u funkciji 177. Nevolje prave lanseri jer nisu univerzalni, neki su i dotrajali pa se često desi da ne ispale raketu. Stručnjaci u Radarskom centru Valjevo tvrde da je moguće od tri rashodovana napraviti jedan dobar ali da je pravo rešenje postepeno obnavljanje stanica i kupovina univerzalnih lansera sa kojih je moguće ispaliti bilo koji tip rakete. I samom Centru fali „obnavljanje“, računarski sistem je „zreo“ za muzej računarske tehnologije a štampač iz 2004. godine za zasluženu penziju. Sistem se mora obnoviti jer, kako tvrde, svi drugi pokušaji zaštite od grada pokazali su se nepouzdanim.



Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa