9. jun 2016.9. jun 2016.

TEŽAK RAD ZA „LAKU ZARADU“

Gajenje jagode u regionu Šapca je u ekspanziji i procenjuje se da trenutno to voće zauzima 1.200 hektara zemljišta. Stari proizvođači povećavaju površine ali se pojavljuju i novi koji u ovoj grani voćarstva vide zaradu. Tako je i nivo stručne i tehnološke osposobljenosti različit. Ukupno gledano nije na zadovoljavajućem nivou jer je jagoda osetljiva, prvenstveno na nepovoljne klimatske uslove u periodu plodonošnje. To prouzrokuje da samo polovina površina (500 hektara) ispunjava standarde proizvodnje i donosi plodove izuzetnog kvaliteta. Veliki broj proizvođača ne primenjuje odgovarajuću agrotehniku u svojim zasadima što za posledicu ima mnogo manje prinose i plodovi sa njih ne zadovoljavaju visoke kriterijume tržišta pa se otkupljuju za zamrzavanje i dalju preradu kod hladnjačara.
Potencijal za širenje ove kulture je veliki, jagoda se može gajiti na celoj teritoriji u regionu. Uz adekvatnu stručnu pomoć i siguran plasman kvalitetnog proizvoda prosečan prinos bi bio znatno uvećan-samim tim i profit. Šabački proizvođači trenutno tržištu mogu ponuditi oko 15.000 tona jagode u svežem stanju. Celokupna proizvodnja se odvija u nezaštićenom prostoru te stoga procenjeni godišnji prinosi po jedinici površine drastično variraju, u zavisnosti od agrotehničkih i klimatskih uslova.
Sve probleme u proizvodnji moguće je otkloniti pravovremenim savetima stručnjaka. U Direkciji za poljoprivredu proizvođači mogu dobiti informacije i uputstva, prvenstveno u vezi vremena korišćenja hemijskih sredstava zaštite. Praćenje agrotehničkih trendova je takođe značajno za zasnivanje nove proizvodnje. Folija i sistemi za navodnjavanje daće čistiji i veći prinos sa manjom upotrebom zaštitnih sredstava. Takav način proizvodnje je nešto viša početna investicija- sistem „kap po kap“ oko 100.000 dinara za hektar površine oko 140.000 dinara za foliju i oko 600.000 dinara za sadnice-ali se brzo isplati.
Ove sezone prvi rod jagode prodavao se za 250 dinara za kilogram a zatim je cena pala na 120 do 180 dinara, u zavisnosti od kvaliteta. Trenutno je cena od 90 do 120 dinara. Ipak najskuplja jagoda ima učešće u proizvodnji od 10 procenata. Najviše jagode 60 procenata, proda se po ceni od 180 dinara i ona je namenjena izvozu na tržište Ruske Federacije i bivših sovjetskih republika. Izvozni kapacitet jagode iz regiona Šapca je od 8.000 do 10.000 tona.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa