TEŽAK RAD ZA LAKU ZARADU
Gajenje jagode u regionu Šapca je u ekspanziji i procenjuje se da trenutno to voće zauzima 1.200 hektara zemljišta. Stari proizvođači povećavaju površine ali se pojavljuju i novi koji u ovoj grani voćarstva vide zaradu. Tako je i nivo stručne i tehnološke osposobljenosti različit. Ukupno gledano nije na zadovoljavajućem nivou jer je jagoda osetljiva, prvenstveno na nepovoljne klimatske uslove u periodu plodonošnje. To prouzrokuje da samo polovina površina (500 hektara) ispunjava standarde proizvodnje i donosi plodove izuzetnog kvaliteta. Veliki broj proizvođača ne primenjuje odgovarajuću agrotehniku u svojim zasadima što za posledicu ima mnogo manje prinose i plodovi sa njih ne zadovoljavaju visoke kriterijume tržišta pa se otkupljuju za zamrzavanje i dalju preradu kod hladnjačara.
Potencijal za širenje ove kulture je veliki, jagoda se može gajiti na celoj teritoriji u regionu. Uz adekvatnu stručnu pomoć i siguran plasman kvalitetnog proizvoda prosečan prinos bi bio znatno uvećan-samim tim i profit. Šabački proizvođači trenutno tržištu mogu ponuditi oko 15.000 tona jagode u svežem stanju. Celokupna proizvodnja se odvija u nezaštićenom prostoru te stoga procenjeni godišnji prinosi po jedinici površine drastično variraju, u zavisnosti od agrotehničkih i klimatskih uslova.
Sve probleme u proizvodnji moguće je otkloniti pravovremenim savetima stručnjaka. U Direkciji za poljoprivredu proizvođači mogu dobiti informacije i uputstva, prvenstveno u vezi vremena korišćenja hemijskih sredstava zaštite. Praćenje agrotehničkih trendova je takođe značajno za zasnivanje nove proizvodnje. Folija i sistemi za navodnjavanje daće čistiji i veći prinos sa manjom upotrebom zaštitnih sredstava. Takav način proizvodnje je nešto viša početna investicija- sistem kap po kap oko 100.000 dinara za hektar površine oko 140.000 dinara za foliju i oko 600.000 dinara za sadnice-ali se brzo isplati.
Ove sezone prvi rod jagode prodavao se za 250 dinara za kilogram a zatim je cena pala na 120 do 180 dinara, u zavisnosti od kvaliteta. Trenutno je cena od 90 do 120 dinara. Ipak najskuplja jagoda ima učešće u proizvodnji od 10 procenata. Najviše jagode 60 procenata, proda se po ceni od 180 dinara i ona je namenjena izvozu na tržište Ruske Federacije i bivših sovjetskih republika. Izvozni kapacitet jagode iz regiona Šapca je od 8.000 do 10.000 tona.
Potencijal za širenje ove kulture je veliki, jagoda se može gajiti na celoj teritoriji u regionu. Uz adekvatnu stručnu pomoć i siguran plasman kvalitetnog proizvoda prosečan prinos bi bio znatno uvećan-samim tim i profit. Šabački proizvođači trenutno tržištu mogu ponuditi oko 15.000 tona jagode u svežem stanju. Celokupna proizvodnja se odvija u nezaštićenom prostoru te stoga procenjeni godišnji prinosi po jedinici površine drastično variraju, u zavisnosti od agrotehničkih i klimatskih uslova.
Sve probleme u proizvodnji moguće je otkloniti pravovremenim savetima stručnjaka. U Direkciji za poljoprivredu proizvođači mogu dobiti informacije i uputstva, prvenstveno u vezi vremena korišćenja hemijskih sredstava zaštite. Praćenje agrotehničkih trendova je takođe značajno za zasnivanje nove proizvodnje. Folija i sistemi za navodnjavanje daće čistiji i veći prinos sa manjom upotrebom zaštitnih sredstava. Takav način proizvodnje je nešto viša početna investicija- sistem kap po kap oko 100.000 dinara za hektar površine oko 140.000 dinara za foliju i oko 600.000 dinara za sadnice-ali se brzo isplati.
Ove sezone prvi rod jagode prodavao se za 250 dinara za kilogram a zatim je cena pala na 120 do 180 dinara, u zavisnosti od kvaliteta. Trenutno je cena od 90 do 120 dinara. Ipak najskuplja jagoda ima učešće u proizvodnji od 10 procenata. Najviše jagode 60 procenata, proda se po ceni od 180 dinara i ona je namenjena izvozu na tržište Ruske Federacije i bivših sovjetskih republika. Izvozni kapacitet jagode iz regiona Šapca je od 8.000 do 10.000 tona.
Najnoviji broj
18. april 2024.