9. jun 2016.9. jun 2016.
ALO ŠABAC

Potrčko svog bivšeg potrčka

Kada je čovek izistinski lud, nije bitno koje je stranke član, pomračenje uma jedna je apolitična životna (ne)zgoda, i kao takva ima se smatrati privatnim vlasništvom s uma sišavšeg (ne)srećnika. Neki mladi Novobeograđanin jurcao je pre koju godinu slučajne prolaznike po ulici Džona Kenedija, sa sekirom i hokejaškom palicom. Bila bi to još jedna tužna velegradska storija da se u njoj nije pojavio krajnje bizaran element.
Novobeogradski “˜“™duh sa sekirom“™“™ ““ saznali su novinari od komšiluka i familije ““ bio je u tom momentu agilni aktivista Srpske radikalne stranke.
U priči su ostale nejasne samo dve sitnice ““ najpre, da li je poludeo pre nego što se učlanio među radikale ili je dijagnoza usledila tek pošto je „ufasovao“ partijsku knjižicu? I drugo ““ da li je u međuvremenu prešao u naprednjake? Čime je i zvanično postao normalan čovek, jerbo se svaki naprednjak kune, makar i ne izgledao baš sasvim normalno, da se iz petnih žila zalaže za takozvanu „normalnu Srbiju“, najnoviji izum Aleksandra Vučića.
A zalagati se za normalnu Srbiju ne podrazumeva da i ti moraš da budeš skroz normalan.
U celoj toj priči samo je Šešelj istao onaj stari originalni primerak radikala, koji će, po svemu sudeći, uskoro preći u naprednjake.
Po povratku iz Haga, od radikalske parole: “Gde su srpske zemlje, tu su srpski radikali“, profesor doktor Š. počeo je da dela pod geslom: “Gde su srpski rijalitiji, tu su srpski radikali“. Granica Karlobag ““ Ogulin ““ Karlovac ““ Virovitica probila je kontinentalne granice pa se sad proteže na liniji Karlobag - Parovi ““ Veliki Brat ““ Farma ““ Maldivi.
Najpre je bio na “Farmi“, valjda kao stručni konsultant za klanje van standarda Evropske unije. Na vizit karti mu više ne piše: “Koljem po bivšim jugoslovenskim republikama“, već: “Koljem po srpskim poljoprivrednim gazdinstvima pod video nadzorom“.
Pre “Farme“, Šešelj je bio u “Parovima“, kao priznati stručnjak za Maldive, vekovnu srpsku teritoriju u Indijskom okeanu.
Ta Šešeljeva medijska poplava nastupila je posle jednog zanimljivog fenomena: tek kada je počeo da priča kako u svom životu nije video većeg tupsona od Tome Nikolića i većeg genija od Aleksandra Vučića. Zato valjda Šešelj pred svaki rijaliti ima tremu kako ne bi pomešao suštinu: recimo, da izjavi kako nije video većeg genija od Tome Nikolića i većeg tupsona od Vučića.
Što ti je život: odeš 11 godina u Hag da braniš srpstvo, a posle toga postaneš potrčko svog bivšeg potrčka po rijaliti šou programima.
Istina, između “Farme“, “Parova“, “Maldiva“ i Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke nema neke suštinske razlike. Jedino što je Centralna otadžbinska uprava rasadnik talenata: iz nje je poteklo sve što danas vodi Srbiju, dok će ovi ostali, kako stvari stoje, tek da dobiju šansu.
Kad se završe “Parovi“, počnu “Maldivi“, a kad se završe “Maldivi“, počnu “Parovi“. U tim graničnim momentima, obično, svi učesnici “Parova“ pređu u “Maldive“, a onda svi učesnici “Maldiva“ pređu u “Parove“. Potom svi đuture pređu na “Farmu“.
Ta interakcija, istina, liči na srpsku političku scenu. I tu, s vremena na vreme, svi učesnici “Parova“ pređu u “Maldive“, ili, jednostavnijim rečnikom rečeno, svi učesnici rijaliti šou programa Centralna otadžbinska uprava pređu u rijaliti šou program Srpska napredna stranka.
Tako da se, ko i u rijalitijima, ne zna “ko tu koga“.
Draža Petrović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa