30. septembar 2010.30. sep 2010.
ŠABAČKA ŽELEZNICA IZMEĐU TAVORENjA I PERSPEKTIVA

NOVI VOZOVI ZA BOLjA VREMENA

Ne tako davno železničkom prugom koja Šabac povezuje sa Rumom i Bosnom i Hercegovinom godišnje je prevoženo preko milion i po tona roba. Ekspres putnički voz „Mačva ekspres“ bio je direktna linija između Šapca i Beograda. Danas kapaciteti pruge, koja je dobrim delom rekonstruisana, nisu ni izdaleka iskorišćeni. Završetkom železničkog Koridora 10 i Koridora 11, a posebno završetkom pruge Valjevo - Loznica, kapaciteti šabačke pruge biće stavljeni u punu funkciju. Bolja vremena stižu već 2012. godine
Pre samo dve decenije železničkom prugom koja prolazi kroz Šabac i koja u dužini od 100 kilometara Šabac povezuje sa Rumom i sa Bosnom i Hercegovinom, prevoženo je godišnje preko milion i po tona roba. Stanica u Šapcu bila je značajno odredište ne samo za transport roba, već i za prevoz velikog broja putnika koji su preko Rume putovali u Beograd ili u druge gradove Srbije, a preko Loznice u Bosnu i Hercegovinu i dalje na Zapad. Brzi voz „Mačva ekspres“ bio je direktna linija koja je povezivala Šabac sa Beogradom. Ukratko, kapaciteti pruge koja decenijama Šabac preko mostova na Savi i Drini povezuje sa nacionalnom i međunarodnom železničkom mrežom, bili su u velikoj meri iskorišćeni. Železnica je, uz reku Savu i drumski put koji Šabac povezuje sa autoputem i magistralnim putem za Loznicu, bila nezaobilazan infrastrukturni potencijal, na koji se naslanjao celokupni privredni razvoj ove regije. Tadašnji gigant srpske i jugoslovenske privrede, HI „Zorka“ najveći deo svojih resursa, koji su proizvodili preko milion tona proizvoda, naslanjala je na železnicu.
A onda se sve promenilo. Privreda je stala, HI „Zorka“ je počela polako da propada, opala je proizvodnja, a samim tim i promet roba. Autobuski prevoz i drumski saobraćaj u celini, gurnuli su u zapećak prevoz putnika železnicom i pruga prema Rumi i Loznici počela je polako da zamire.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa