9. jun 2016.9. jun 2016.
SPC: U NEDELjU SE PRAZNUJE PEDESETNICA

SILAZAK DUHA SVETOG NA APOSTOLE

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik silaska Svetog Duha na svete apostole kao uspomenu na dan kada su apostoli nadahnuti božanskom silom započeli jevanđelsku propoved. Duhovi, Pedesetnica ili Trojice, pokretni je praznik koji se slavi tri dana
Pedesetnicu, koja se slavi pedesetog dana po Vaskrsenju i desetog dana po Vaznesenju Hristovom, Srpska pravoslavna crkva proslavlja kao jedan od najvećih događaja zabeleženih u četvorojevanđelju.
Na Duhove je Hristos ispunio obećanje koje je dao svojim učenicima na dan Vaznesenja, kada im je poručio da sa Tavora krenu u Jerusalim i tu sačekaju Duha Svetog koji će ih krstiti - ali ne vodom, kako je krštavao Jovan Krstitelj, već ognjem božanskim koji će im dati snagu da svim narodima na njihovim jezicima propovedaju Jevanđelje. U deseti dan po Spasovdanu, začula se huka nalik na snažnu oluju, pojavila se Presveta Bogorodica, a narod je ugledao jaku svetlost i plamene jezike kako se spuštaju na glave Hristovih učenika. Tada su apostoli, iako ljudi iz naroda, dobili na dar poznavanje svih jezika na kojima će propovedati Vaskrslog Hrista.
Na praznik Vaznesenja, kada je Hristos, vaznevši se na nebo, seo sa desne strane Boga Oca, hrišćanstvo slavi - uzdizanje ljudske prirode do božanske, a na Pedesetnicu dar prosvećenja i mudrosti koje je preko apostola darovano čovečanstvu u njegovoj zajednici sa Bogom.
Gradska slava
U ponedeljak, 20. juna, Šabac će proslaviti svoju slavu ““ Duhovski ponedeljak. Posle svete liturgije (koja počinje u 9 sati), svečanost se nastavlja svečanom litijom kroz grad. Litija počinje u 10 sati ispred Sabornog hrama, kreće se ulicom Gospodara Jevrema do zgrade Gradske uprave, gde će biti rezanje kolača. Nakon toga, svečana litija će proći ulicama Stojana Novakovića, Koste Abraševića i Masarikovom do Saborne crkve.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa