9. jun 2016.9. jun 2016.
ŠABAČKA GRADSKA BAŠTA ““ GODINA PRVE BRAZDE

RASADNIK DOBRIH IDEJA

Šabačka gradska bašta, jedina bašta na javnoj površini u Republici Srbiji, proslavila je svoj prvi rođendan. Za sada ima 33 aktivna baštovana, koji besplatno koriste parcelu, uz obavezu da ne koriste hemijske preparate. Na zajedničkom delu su posađena 43 stabla domaćeg voća, a postavljena su i dva gljivarnika zajedničkim zalaganjem korisnika projekta.
- Nakon dve godine javnog zagovaranja, u junu prošle godine je potpisan ugovor sa Gradskom upravom na tri godine. Zajedno sa Direkcijom za poljoprivredu, pronašli smo prostor koji je nekada pripadao firmi „Mačva“. U početku smo gurali na mišiće, ali činjenica da smo ušli u drugu godinu Šabačke bašte govori dovoljno. Korisnici su različitih socijalnih struktura, kao i starosne dobi. Naša ideja i jeste bila da razvijemo poligon za socijalnu inkluziju, edukaciju i koncept koji promoviše održivi razvoj, rekao je Darko Pavlović, član Upravnog odbora Šabačke gradske bašte.
Prema rečima koordinatora projekta Branislava Vasića, cilj je da ljudi imaju mesto na kom će da uživaju u svom rajskom vrtu. - Za sada imamo 40 zauzetih parcela, a planiramo još dvadeset, instalirali smo dve pumpe na jedanaestom metru na tradicionalan način, bez bušenja, ručno, mukotrpno, ali delotvorno.
Osim proslavljanja godišnjice prve brazde, započet je i projekat „Zdrava hrana svakog dana“, koji je apliciran preko Udruženja „Svetlost“. Projekat je podržan od Trag fondacije u iznosu od 317.000 dinara i Gradske uprave u iznosu od 80.000 dinara.
- Na ovaj način kvalitet života u gradu dobija jednu novu dimenziju, važno je da se ljudi vrate prirodi, da sopstvenim trudom dođu do zdrave hrane. Čestitam svima koji su se uključili u ovaj projekat koji će Grad i dalje podržavati. Ovakav pozitivan primer može da bude vodilja za neke nove aktivnosti, izjavio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Prema rečima koordinatoreke programa donacije Trag fondacije Jelene Mihailović, „ovo je rasadnik dobrih i novih ideja“.
Kakva bi rođendanska prslava bila, da se nije poslužilo „meze“, ali ne bilo kakvo, nego proizvodi od svežeg voća i povrća, semenki i koštunjavih plodova. U svetu je ova ishrana poznata kao vegan ranj food, a kod nas jednostavno ““ sirova hrana.
- Sirova hrana je bitna zato što se ne obrađuje na temperaturi iznad 45 stepeni, što znači da svi sastojci ostaju celoviti. Termičkom obradom preko 50 stepeni, namirnice gube više od pola hranjivih sastojaka. Na ovaj način se hranim već tri i po godine. Ispostavilo se da mnogi žele da je probaju, zato sam otvorila stranicu na fejsbuku Koren, list i plod, a tako će se, ako sve bude u redu, zvati i radnja u Šapcu, koja će se baviti proizvodnjom sirove hrane, kaže Slavica Ilić, koja je pripremila rođendansko posluženje, a u utorak je svoje proizvode predstavila na forumu Trag fondacije - Za zelenu ideju.
Sugrađani koji žele da zasade „zelene snove“ mogu da se uključe u projekat Šabačke zelene bašte, koja se nalazi u Mačvanskoj ulici bb. Na hektaru zemlje, ostalo je još 30 slobodnih parcela površine jednog i po ara. Još uvek nije kasno za ovu sezonu.

M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa