9. jun 2016.9. jun 2016.
POČELA PRIMENA NOVOG ZAKONA O UPRAVNOM POSTUPKU

MANjE PAPIRA ZA ISTI POSAO

Od 8. juna građani Srbije ne moraju više sami da vade dokumenta i nose ih sa jednog šaltera na drugi kada žele da završe neki posao. Novi Zakon o upravnom postupku podrazumeva da će građani na šalter moći da dođu samo sa ličnim ispravama, a da će sva ostala dokumenta pribaviti službenici, uvidom u bazu podataka. Oni za to imaju rok od 15 dana.
Kada se radi o izdavanju, odnosno zameni ličnih karti i pasoša, koje radi Ministarstvo unutrašnjiih poslova, RTS navodi da će krštenica i uverenje o državljanstvu biti potrebni samo kada se ovi dokumenti vade prvi put.
Zakon ima za cilj pre svega uštedu vremena. Prestonički mediji u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave saznaju da pojeftinjenje taksni nije fokus ovog Zakona.
Možda najbolji primer koliko će ovaj Zakon značiti u praksi jeste ostvarivanje prava na dečji dodatak. Ranije je bilo potrebno priložiti čak 10 dokumenata pri podnošenju zahteva za ostvarivanje ovog prava, a sada su dovoljni lična karta roditelja i zdravstvena knjižica deteta.
Gradska uprava grada Šapca spremno je dočekala novi Zakon, jer jedinstveni šalter funkcioniše već nekoliko godina.
-Građani ne moraju da ovlaste radnike Gradske uprave da za njih pribavljaju podatke, nego to mogu da urade sami. Međutim, imajući u vidu obavezujuće odredbe Zakona o upravnom postupku, stranka mora da potpiše izjavu da ne želi da u njeno ime Gradska uprava prikuplja podatke. Ako želi da službenici GU za njih prikupljaju podatke, potpisuje izjavu o saglasnosti, koja je deo zahteva, naveo je načelnik Gradske uprave Jovan Nedeljković.
Nedeljković je istakao da će građani i na dalje imati dobru uslugu od strane GU i dodao da se svi zahtevi rešavaju u zakonski predviđenim rokovima, čak i dosta ranije.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa