9. jun 2016.9. jun 2016.
POSTROJENjE ZA PREČIŠĆAVANjE OTPADNIH VODA POKAZUJE REZULTATE

PREČIŠĆENA VODA ČISTIJA OD SAVSKE

Rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda garant je očuvanja kvaliteta savske vode na području Šapca. Funkcionisanjem ovog objekta mogućnost zagađenja reke otpadnim vodama svedena je na minimum
Šabac i priobalje od aprila nemaju nikakvih problema sa izlivanjem otpadnih voda u Savu. U postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda obrađuje se fekalna i atmosferska kanalizacija, kao i deo industrijskih voda. Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, voda koja iz ovog postrojenja otiče u Savu je čak boljeg kvaliteta od same reke. To potvrđuju i merenja, sa vrednostima koje su propisali evropski partneri.
- Nedavni slučajevi zagađenja reka, poput onog u Užicu, u Šapcu su nemogući. Šta je u tom gradu izazvalo problem, da li industrijske ili komunalne otpadne vode, u ovom trenutku je nepoznato. Sama Đetinja je mali recipijent, koja ne može da primi veliku količinu grada koji je po veličini sličan Šapcu. Naš grad ima najmodernije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, koje radi od 1. aprila. Trenutni kapacicet za Preradu otpadnih voda je projektovan za 84.000 stanovnika, što je u ovom trenutku više nego dovoljno. Kvalitet vode koji postižemo na izlazu u reku je u potpunosti u skladu sa kriterijumima Evropske unije. Kvalitet vode koji ispuštamo u Savu je bolji od kvaliteta same reke. U ovom trenutku, mi prakično oplemenjujemo Savu vodom koju u nju ispuštamo, kaže Aleksandar Prodanović, direktor JKP „Vodovod Šabac“
Prema rečima našeg sagovornika, investicija od preko 18 miliona evra, najvećim delom finansirana iz predpristupnih IPA fodnova Evropske unije, u potpunosti je opravdala očekivanja.
- Grad Šabac je na vreme razmišljao o tome kako se treba ophoditi prema životnoj sredini i kako prestati sa zagađivanjem vode. Izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda mi smo rešili te probleme i zaštiti površinske i podzemne vode na teritoriji Šapca, dodaje naš sagovornik.
Užice je prokockalo priliku da za 15 miliona evra dobije sličan objekat. Zbog toga nije retka pojava da Đetinja, u samom centru grada, dobije jarko crvenu, ili belu boju, u zavisnosti od vrste hemikalija koje se nađu u reci.
Ovakvo savremeno postrojenje u Srbiji, osim Šapca, poseduje samo Leskovac. Mnogi veći gradovi, uključujući i Beograd, nemaju ovakve objekte, zbog čega muče muku sa otpadnim vodama i zagađenjem reka.
Postrojenje je sa probnim radom počelo 1. aprila, a krajem juna, kada bude startovala linija mulja, radiće punim kapacitetom. Dugoročni planovi rukovodstva ogledaju se i u korišćenju energije iz mulja, odnosno obezbeđivanju barem 40 odsto energije koja je neophodna za rad ovog objekta.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa