16. jun 2016.16. jun 2016.
ZAVRŠENA 22. SVETKOVINA CVEĆA

POBEDILE SU RUŽE

„Ako bi priroda pisala poeziju ona bi kroz ružu napisala najlepše stihove“ - Bane Krstić „Garavi sokak“
Proglašenjem pobednika prošle subote u Lipolistu završen je 22. festival posvećen kraljici cveća. Organizatori kažu da je ove sezone učešće uzeo rekordan broj izlagača, njih preko dvadeset, u aranžiranju cveća takmičilo se deset timova iz sedam poljoprivrednih škola. Prvi put ove godine festivalu se priključio i bazar starih umetničkih zanata.
Nagrada za najbolji asortiman ruža pripala je rasadniku „Milinković“ iz Lipolista, najbolji u kategoriji van asortimana ruža bio je rasadnik „Aloja Zeleni gaj“ iz Golubinaca, dok su najlepši aranžman od ruža prikazali na štandu rasadnika „Ivanović“ iz Sinoševića. U okviru takmičenja srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju cveća, trijumfovali su predstavnici Srednje poljoprivredne škole „Josif Pančić“ iz Pančeva. Prsten prijateljstva ponela je košarkašica Nataša Kovačević.
Romantična pozivnica za Šapčane
Tradicionalno, podela 1.000 ruža Šapčankama i prigodan kulturno umetnički program na centralnom gradskom trgu prošlog četvrtka označili su početak 22. festivala posvećenog kraljici cveća.
-Ovo je najlepša pozivnica. Pošto su u Lipolistu sve okrugle cifre, 1.000 lipa, milion sadnica, zbog toga i 1.000 ruža Šapčankama- istakao je ovom prilikom jedan od organizatora manifestacije Milan Marinković, dok je predsednik gradske Skupštine i predsednik organizacionog odbora festivala „Ruže Lipolista“Nemanja Pajić još jednom istakao njegovu osobenost u odnosu na mnogobrojne manifestacije koje se održavaju širom Srbije.
-Kao što sam ranije rekao ovaj festival je po svemu poseban. Sam kulturni program je inspirisan cvećem i predstavlja srž šabačke kulture, izjavio je Pajić, osvrćući se na nastup učenika Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ i recitatora na trgu Šabačkih žrtava“.
Te večeri, na bini ispred pošte Šapčani su imali priliku da uživaju u romantičnim stihovima novosadske grupe „Garavi sokak“, dok je njihov vođa Bane Krstić iskoristio priliku da u duhu poete izrazi svoju naklonost prema cvetu kojem je posvećena manifestacija.
-Ruža je jedna od najlepših metafora prirode. Siguran sam da kada bi priroda pisala poeziju ona bi pisala kroz ružu najlepše stihove- izjavio je Krstić.
Etno veče u prestonici cveća
Poezija je bila u epicentru dešavanja sledeće večeri. Naime, prema već višegodišnjem običaju, drugi dan festivala preselio se u Lipolist. Ovde su ljubitelji programa u duhu narodne tradicije imali priliku da uživaju u magičnom ambijentu Etno dvorišta Slobodana Topalovića.
Pred okupljenom publikom nastupili su vokalne grupe “Šapčanke“ i “Dubljanske lole“, i učenik Muzičke škole Željko Đukanović uz pratnju harmonikaša Milenka Božića.
Veče kod Marinkovića bilo je posvećeno pesniku, Tomislavu Marinkoviću, dobitniku nagrade 53. Disovog proleća. O pesništvu najvećeg pesnika ovog kraja govorio je Petar Arbutina, urednik odeljenja za izdavaštvo Službenog glasnika. Stihove je govorio glumac Slobodan Petranović Šarac, sa gostima razgovarala urednica informativnog programa TV Šabac Margareta Musić, dok je za muzičku podlogu bio zadužen kompozitor Bora Runić.
Godina rekorda
-Ove godine festival u svemu pokazuje rekorde. Zbog kvaliteta i brojnosti ovde dolazi dosta ljudi, zbog tih pokazatelja vredi organizovati ovu manifestaciju, zato treba biti ponosan na nju- izjavio je Nemanja Pajić.
Već prilikom najave festivala organizatori su predvideli rekordan broj izlagača, što se u Lipolistu prošle subote i obistinilo. Učesnici se slažu u tvrđenju da je ova manifestacija odlična za sklapanje novih poslova i promociju njihovog rada.
- Dolazak na ovaj festival, i pre svega festivalske nagrade znače dosta za promociju. Naše mušterije svaku nagradu sa „Ruža Lipolista“ shvataju kao sinonim kvaliteta i dobrog rada- istakao je Rade Ivanović, vlasnik rasadnika „Ivanović“ iz Sinoševića, ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolji aranžman od ruža i drugoplasirani u kategoriji najbolji asortiman ruža.
-Na festivalu smo redovno poslednjih deset godina. Dobijali smo i ranije nagrade, ali ovo je četvrta godina kako redovno dobijamo neko priznanje- dodaje Ivanović koji za sledeću godinu najavljuje proširenje proizvodnje.
Posebno priznanje za izuzetnu ženu
„Prsten prijateljstva“, priznanje koje odnedavno nosi ime Dragoslave Marinković, majke Milana Marinkovića, po odluci organizacionog odbora za „za sportski i ljudski poziv, za hrabrost i humanost, za vedrinu i optimizam, za promociju pravih vrednosti“ dobila je košarkašica Nataša Kovačević.
-Volela bih da povučem paralelu sa ružom iz „Malog princa“. Uvek sam je zamišljala na površini čarobne planete kako se probija kroz razne prepreke, i zadobija povrede na svojim laticama. Ali sam se ja uprkos tome divila tim laticama. Tako je to u životu. Kada sledite svoje snove nećete mariti za usputne ožiljke. Naprotiv, gledaćete na njih kao na simbole i podsetnike vaše borbenosti- rekla je Kovačevićeva i dodala da će joj nagrada iz Lipolista služiti kao pozitivni simbol i podsetnik za budućnost.
Organizatori 22. festivala „Ruže Lipolista“ bili su Turistička organizacija grada Šapca i udruženje „Ruže Lipolista“, pod pokroviteljstvom grada Šapca, i podrškom stalne radne grupe za regionalni razvoj u Jugoistočnoj Evropi SNjG. Nagrade najuspešnijim je dodelio zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović.
NataŠa KovaČeviĆ
Nataša Kovačević (rođena 20. maja 1994. godine u Beogradu) je poznata srpska košarkašica. Igra na poziciji krila i trenutno nastupa za Crvenu zvezdu. Takođe je nastupala gotovo u svim reprezentativnim selekcijama. Teška saobraćajna nezgoda je privremeno prekinula njenu igračku karijeru, da bi se uprkos amputaciji noge vratila na parket kao košarkašica Crvene zvezde.
Nakon saobraćajne nezgode i privremenog prekida igračke karijere Nataša se posvetila humanitarnom radu. Osnovala je Fondaciju pod svojim imenom, čiji je cilj pomoć mladim sportistima i njihovo obrazovanje.
NAJBOLjI
Takmičenje srednjih poljoprivrednih škola Srbije u aranžiranju cveća:
1.Srednja poljoprivredna škola „Josif Pančić“ Pančevo
2.Srednja poljoprivredna škola sa Domom učenika
Požarevac
3.Srednja poljoprivredna škola sa Domom učenika Futog
Najbolji aranžman od ruža:
-Rasadnik „Ivanović“ iz Sinoševića
Najbolji van asortimana ruža:
-Aloja Zeleni med iz Golubinaca
Najbolji asortiman ruža:
1. Rasadnik „Marinković“ Lipolist
2.Rasadnik „Ivanović“ Sinošević
3. Rasadnik „Mijailović“ Lipolist
- Nisu mi nagrade najvažnije, ali kada primim neku osetim veliku radost. Prilikom dodele nagrada sam izjavio da smo Nataša Kovačević i ja danas pobednici, ali ne po prvi put, ni ja ni ona. Bilo je pobeda i pre toga - rekao je pobednik ovogodišnjeg festivala Milan Marinković.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa