16. jun 2016.16. jun 2016.
VOĆARI U PROBLEMU

MNOGO TRUDA CENA NIKAKVA

Niske otkupne cene voća i manja potražnja ovih dana zadaju glavobolju srpskim poljoprivrednicima
Povedeni visokom cenom malina prethodnih godina, koja je u jeku sezone 2015. dostigla cifru od 250 dinara po kilogramu, i uveravanjima zvaničnika da ne možemo da proizvedemo ovog voća kolika je potražnja za njim u svetu, veliki broj proizvođača se odlučio da na svojim parcelama uzgaja baš ovu kulturu. Kako upućeni kažu, malina je podignuta i u onim mestima gde se nikad nije gajila. Upravo u velikoj ponudi, jedni vide najveći razlog pada otkupne cene “crvenog blaga Srbije“ sa prošlogodišnjih 250 na današnjih 140 dinara po kilogramu. Dok drugi, pak tvrde da je reč o klasičnoj manipulaciji.
Zasićeno tržište
-Maline je zadnje dve godine u ekspanziji. Došlo je do blokade potražnje. Stao je izvoz, i to se logično odrazilo na cenu- ističe proizvođač Vladan Vujanić iz Lipolista.
U gazdinstvu Vujanića tri hektara je pod zasadom maline. Dva i po je ove sezone pod punim rodom, a da bi se do toga došlo treba dosta materijalnog ulaganja ali i fizičkog rada.
-Da bi se podigao hektar malina, sa zalivnim sistemom treba od 6.000 do 7.000 evra, sve u zavisnosti koja je sadnica u pitanju. Nakon toga, sve oko maline se radi ručno. U rano proleće ili u jesen se seku stara, i podižu novi lastari koji treba da donesu novi rod. Potom kopanje. Ukoliko se ispoštuju sve mere prinos bi trebao da bude od 15 do 18 tona po hektaru- kaže Vujanić, i zaključuje da bi se sav ovaj trud isplatio otkupna cena po kilogramu bi trebala da se kreće od 180 do 200 dinara.
Pored malina, Vujanići imaju i pet hektara pod višnjama. Stanje po pitanju ovog voća je još nepovoljnije. Naime, dok za maline još i ima interesovanja na tržištu, višnja em ima nisku cenu, em proizvođači ni za 40 dinara po kilogramu nemaju kome da je prodaju.
-Cena višnje je trenutno 40 dinara po kilogramu za prvu klasu. Prošle godine je išla i do 80. Od te cifre 15 do 20 dinara ide na branje. Ali veći problem od cene je to što višnju neće niko. Kako sada stvari stoje, dosta stabala će ove godine ostati neobrano- pesimističan je Vujanić.
Udruženje malinara „Mačva“: klasična manipulacija
Udruženje proizvođača maline i kupine „Mačva“ smatra da je u toku pokušaj manipulacije otkupnom cenom maline, jer iako je berba u punom jeku i održano nekoliko sastanaka, još nije poznata cena.
- Ovim činom oktkupljivači pokušavaju da omalovaže uloženi trud i rad proizvođača i na taj način ugrožavaju kvalitetnu proizvodnju maline. Naše udruženje se zalagalo za edukaciju proizvođača u smeru podizanja kvaliteta poljoprivrednih proizvoda koje zadovoljava sve svetske standarde ““ kažu u Udruženju.
U ovom Udruženju navode da je značajno povećana cena investicija u proizvodnju, a na osnovu ponuđene otkupne cene koja se kreće između 160 i 180 dinara po kilogramu, ona ne može da bude opravdana. Samim tim, može da se očekuje drastičan pad kvaliteta, koji ne ide u prilog stvaranju brenda strateškog proizvoda. Članovi udruženja smatraju da je nerantabilno ulaziti u dalju berbu sve do boljih uslova na tržištu.
- Srbija kao najveći proizvođač maline na svetu, na žalost, ne može da se izbori sa malverzacijama u trgovini malinom. S obzirom da je očekivan rod na nivou prošlogodišnjeg, a potražnja veća, nema razloga da otkupna cena bude drugačija od lane ““ ističu u Udruženju.
Uroš Davidović: Sačekajte sa prodajom
Autor emisije „Bolja zemlja“ koja se emituje na Televiziji Hepi Uroš Davidović, u više navrata je komentarisao stanje sa otkupnom cenom malina. Još 4. juna Davidović je upozorio malinare da se nešto čudno dešava.
- Prva cena maline, kako je krenulo u Mačvi sa 160, služi da se zastraše poljoprivrednici - tamo je par njih krenulo sa 250 dinara, i kako sam čuo, došli su im crni džipovi pred otkupna mesta . Glavni cilj ipak, nije Mačva, nego da se obori cena u celoj Zapadnoj Srbiji kada krenu da beru Arilje, Požega, Užice... ““preneo je Davidović dešavanja u vezi sa otkupom malina.
Prema njegovim rečima, sve ono što je govorio u svojoj emisiji se obistinilo.
- Cena maline skače i očekuje se da će veoma brzo dostići 200 dinara po kilogramu. Poruka za malinare je da sačekaju, jer nema dovoljno robe. Bolje je sačekati nego biti izmanipulisan sa cenom ““ dodaje Davidović.
T.T./N.K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa