16. jun 2016.16. jun 2016.
STRUČNO PREDAVANjE ZA POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

KAKO DA PROIZVOD VIŠE VREDI

Prošlog četvrtka u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu održano je jedno od predavanja u okviru projekta „Ruralni razvoj nakon poplava“. Projekat finansiraju Austrijska razvojna agencija i grad Šabac zajedno sa implementacionim partnerima, Inicijativom za razvoj i saradnju iz Beograda i ASB, austrijskom nevladinom organizacijom.
Osnovni cilj projekta je ekonomsko osnaživanje poljoprivrednih proizvođača. Pod ovim je podrazumevana i nabavka četiri mobilne sušare za voće, povrće i začinsko bilje, koje će poljoprivrednici moći besplatno da koriste i tako uvećaju vrednost svojih proizvoda.
-Ovim projektom poljoprivrednim proizvođačima približićemo prerađivačku opremu i dobiće adekvatna znanja iz oblasti prerade proizvoda, ali i o nekim inovativnim oblicima proizvodnje koji bi mogli da im donesu veći profit. Zasnovan je na modelu koji podrazumeva udruživanje resursa koji će biti nabavljeni, a to su sušare, sa resursima poljoprivrednih proizvođača. Tako ćemo dobiti proizvod koji će imati dodatu vrednost, a to su suvo voće, povrće i začinsko bilje. Proizvođači neće morati svoju sirovinu da prodaju kada je ona najjeftinija, nego će moći da je konzerviraju i odlože njen plasman, naveo je Igor Kojičić, projekt menadžer.
Kojičić je objasnio da će proizvođači pored opreme dobiti i stručnu podršku različitih stručnjaka, a projekat predviđa i da im se obezbedi plasman finalnih proizvoda na tržište.
Predavanje su održali stručnjaci sa Tehničkog fakulteta u Novom Sadu.
-Ova obuka je bila usmerena na razvoj znanja, sposobnosti i veština preduzetnika koji su krenuli sa svojim poslom i onih koji žele da se bave time. Govorili smo o razvoju osobina ličnosti, o spremnosti za nove sadržaje koji su mogući i poželjni u našem društvu, kako bi se što brže i bolje razvijali, rekla je prof. Leposava Grubić Nešić.
Slobodan Vuković iz Drenovca bio je jedan od učesnika predavanja. Ističe da su ovakva stručna savetovanja korisna i značajna za unapređenje proizvodnje kojom se bavi.
Grad Šabac preko Direkcije za poljoprivredu na različite načine pokušava da pomogne poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije Šapca. Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović smatra da je unapređenje poljoprivredne proizvodnje velika razvojna šansa ovog kraja.
-Ovaj projekat je jako dobar i verujem da će njegova realizacija omogućiti da jedan broj poljoprivrednih proizvođača više proizvodi, a samim tim i više zaradi. Grad će nastaviti da podržava i pomaže ovakve aktivnosti. Otvorićemo put za nove, obimnije projekte jer je razvoj poljoprivrede prioritet ovog kraja, rekao je Kostadinović.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa