16. jun 2016.16. jun 2016.
ZAVRŠNI ISPIT PROTEKAO BEZ PROBLEMA

NAJTEŽI TEST IZ MATEMATIKE

Oko 70.000 svršenih osmaka u Srbiji od 15. do 17. juna pristupilo proveri znanja. Od toga na teritoriji grada Šapca 1.164 učenika. Brizi nema mesta jer u srednjim školama ima 77.000 slobodnih mesta
Kao i prethodnih godina malim maturantima najviše glavobolje zadavala je matematika, a u okviru kombinovanog testa hemija. Tokom trodnevnog završnog ispita prošle sedmice 1.164 osmaka sa teritorije grada Šapca, 293 iz Bogatića, 258 iz Koceljeve i 136 iz Vladimiraca pokazalo je svoje osmogodišnje znanje.
Raspoređeni u tri učionice i holu OŠ „Stojan Novaković“ na Letnjikovcu 127 učenika, sa malim prisustvom treme, prošlog petka pristupilo je rešavanju poslednjeg kombinovanog testa koji je obuhvatao gradivo iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.
- Matematika je bila teška. Srpski onako. Nemam tremu ““ rekla je Anđela Đurđević pre početka rešavanja kombinovanog testa.
Istog mišljenja, kada je matematika u pitanju, bila je i Miljana Perić.
- Srpski nije bio toliko težak koliko matematika. Ja gledam ono, ono gleda mene. Odgovarala su mi pitanja iz književnosti. Važno je opustiti se, naravno i učiti ““ poručila je Miljana budućim maturantima.
Mali maturanti ove godine pristupili su ozbiljno polaganju završnog ispita tako da je sve proteklo u najboljem mogućem redu. Nastavnici, kao i učenici, slažu se u mišljenju da je test iz matematike bio jedan od težih.
- Sve je bilo u odličnom redu. Nismo imali nikakve intervencije sem nekih usmenih opomena. Imali su tremu koja je bila vidnija na testu iz matematike. Mi prvo moramo da budemo strogi iako bi verovatno svako od nas, a većina nas su i roditelji, pomoglo deci. Moramo da poštujemo pravila koja smo dobili jer neki su učili, neki nisu. Nepošteno je da upišu škole za koje se nisu spremali. Bez treme, smireno i da uče poruka je za osmake naredne godine - rekla je Ana Mrdić, dežurni nastavnik.
Treći dan završnog ispita u osnovnom obrazovanju i vaspitanju prošao je uspešno u svim školama na teritoriji Republike Srbije. Izlaznost na ispitu iz kombinovanog testa prema podacima iz školskih uprava bila je 98,20 odsto.
- Izlaznost kod redovnih učenika bila je skoro sto odsto na području grada Šapca i opština Bogatić, Koceljeva i Vladimirci. Samo jedno dete, kome je pozlilo u toku završnog ispita, nije moglo da nastavi dalje. Kako u ovaj procenat ulaze i polaznici Škole za odrasle od kojih je izašlo samo dvoje od pedeset devetoro, krajni rezultat izlaznosti biće manji. Za učenike sa posebnim potrebama, njih dvadesetoro, bile su obezbeđene posebne prostorije sa dežurnim nastavnicima. Ispoštovali smo sva uputstva iz Ministarstva prosvete. Deca su, prema informacijama iz škola, bila na nivou svog zadatka ““ izjavila je Verica Vilotić, predsednik Okružne upisne komisije.
Učenici mogu da ostvare ukupno najviše 100 poena na osnovu uspeha na završnom ispitu i opšteg uspeha od V do VIII razreda. Svaki test nosi po deset bodova, a uspeh u školi se boduje sa maksimalnih 70 poena. Ove godine uveden je i prag upisa u četvorogodišnje škole. Pravo na rangiranje radi upisa u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju stiču oni učenici koji su ukupno ostvarili najmanje 50 bodova.
SUTRA KONAČNI REZULTATI
Preliminarni rezultati završnog ispita objavljeni su prošle nedelje, 19. juna, a konačni će biti 24. juna. Popunjavanje i predaja liste želja je 25. i 26. juna u matičnim školama. Prvi upisni krugu je 5. i 6. jula, a drugi 8. jula.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa