16. jun 2016.16. jun 2016.
OTVORENA 23. IZLOŽBA CRTEŽA U KULTURNOM CENTRU

CRTEŽ NEMA GRANICU

Da će crtež preživeti kao samostalna likovna disciplina, dokazuje i tradicionalna Izložba crteža, koja je u ponedeljak otvorena u Kulturnom centru u Šapcu po 23 put. Trideset tri umetnika predstavilo je svoje radove u različitim medijima.
- Svojevremeno je Dominik Engr rekao da je “crtež poštenje umetnosti“. On je dugo vremena bio skrajnut i bio je samo podloga slici, ili nekoj drugoj disciplini, međutim, vratio se na velika vrata. Ove godine je karakteristično da su se pojavili svi mediji, od klasičnog, olovke, ugljena, pera i tuša do kompjuterskog pravljenja crteža, fotokolaža, elektronskog miša itd. Nemoguće je pronaći granicu crteža, on može da uđe i u treću dimenziju, rekla je direktorka Kulturnog centra Sonja Petrović Jagić.
Na konkurs je prispelo 89 crteža od 68 autora, a tročlani žiri u sastavu šabačkih istoričara umetnosti - Tatjane Marković, Filipa Kovačevića i Sonje Petrović Jagić, opredelili su se za 39 radova od 33 autora. Jednoglasno su podelili nagradu Dragani Kuprešanin, mladoj umetnici koja ima moderan pristup crtežu za rad “Moja mačka i šal“ i Dušanu Bujišiću, majstoru klasičnog crteža za “Korenje V“.
Naši sugrađani mogu pogledati izložbu do 1. jula.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa