16. jun 2016.16. jun 2016.
OBELEŽENA SLAVA GRADA ŠAPCA

DA GOSPOD BUDE NAŠ SAŽITELj

U ponedeljak, drugog dana Duhovdana, grad Šabac je obeležio svoju slavu. Posle svete liturgije u hramu Svetih apostola Petra i Pavla, svečana litija je prošla glavnom ulicom do zgrade Gradske uprave, gde je izvršen obred rezanja slavskog kolača. Među svečarima bili su sveštenici, predstavnici Gradske uprave, Vojske Srbije i vernici.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je čestitao Šapčanima gradsku slavu sa željom da imaju mir, blagostanje i sreću u svojim domovima.
- Blagodarimo Gospodu što je u protekloj godini čuvao naš grad i slogu u njemu i molimo se da i ubuduće bude naš saputnik, sažitelj grada Šapca, rekao je vladika Lavrentije.
Svečanost je završena u večernjim časovima, u Narodnom muzeju, gde je otvorena izložba “Crkveni plakati iz kolekcije Dobrivoja Lazića“. U pitanju su plakati koji su vezani za aktivnosti crkve poslednjih nekoliko decenija, od parastosa mučenicima koji su postradali u Sabornom hramu u Prvom svetskom ratu, parastosa streljanoj šabačkoj omladini u Popovom polju 1944. godine od strane partizana, podsećanje na prvu posleratnu litiju ulicama Šapca 2000. godine, obeležavanje šest vekova manastira Kaona, dolazak moštiju kneza Lazara u Šabac, kao i predavanje prof. dr Vladete Jerotića u Domu omladine “Vera Blagojević“ na temu “Mladi i religija“ i drugi.
- Pored plakata, gospodin Lazić poseduje i zavidnu kolekciju knjiga koje su izdavane početkom 20. veka. Napravljen je izbor tih izdanja, knjige koje su nastajale u prvoj i drugoj deceniji 20. veka, a vezane su za Balkanske i Prvi svetski rat. Kuriozitet ove postavke su dva crkvena kalendara koja su štampana1944. godine i 1945. godine u džepnom izdanju, koji, kao rezultat jednog vremena, nemaju nikakvih verskih obeležja, izjavila je istoričarka umetnosti i viši kustos Narodnog muzeja Tatjana Marković, koja je realizovala postavku u saradnji sa istoričarkom i muzejskim savetnikom Svetlankom Milutinović.
Izložba je upriličena zahvaljujući našem sugrađaninu, Dobrivoju Laziću, koji je pasionirani kolekcionar.
- Sve što je neka starina, mene vuče da je sklonim i sačuvam. Sakupljam stare knjige, vojnu opremu, plakate, imam novac iz carske Rusije, iz vremena Romanovih, kaže Lazić, koji je našim sugrađanima poznat po Topolinu, autu koji izaziva atrakciju gde god se pojavi.
Prisutnima se obratio i starešina Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla, sveštenik Ilija Mitrić.
- Danas, kad proslavljamo gradsku slavu i silazak Duha Svetog na apostole kao početak vidljive misije crkve da ceo svet postane crkva, želeli smo da ukažemo na crkvene aktivnosti, koje su bile odgovor na pitanja ljudi u proteklih nekoliko decenija.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa