16. jun 2016.16. jun 2016.
AMERIČKI AMBASADOR POSETIO ŠABAC

TEMELj BUDUĆE SARADNjE

Šabac ima sve uslove da postane jedna od privredno najrazvijenijih lokalnih samouprava u Srbiji, a ja ću se potruditi da posredujem u dolasku američkih firmi u vaš grad istakao je američki ambasador u Srbiji Kajl Skat, koji je u utorak posetio Šabac.
Njegova ekselencija Kajl Skat, američki ambasador u Srbiji, po prvi put je boravio u Šapcu. U jednoiposatnom zvaničnom razgovoru sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem dominirale su ekonomske teme, pri čemu je apostrofiran privredni potencijal grada.
- Industrijska, odnosno Slobodna zona u Šapcu vrlo je atraktivna za američke investitore sa kojima ću razgovarati o ulaganju u Šabac. Šabac je u određenom smislu istorijski pionir ali je pionir i u razvoju ekološke energije, gde postoje konkretne mogućnosti saradnje sa američkim firmama, istakao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država.
Gradonačelnik Šapca je američkom ambasadoru predstavio plan razvoja grada u naredne četiri godine.
- Ambasadora sam upoznao sa tim šta grad planira u naredne četiri godine, na prvom mestu da razvijamo veće mogućnosti građana da odlučuju, da oni koji ne rade počnu da rade i zarađuju, a oni koji već zarađuju, da zarađuju više. Naša namera je da posvetimo više pažnje obrazovanju, kulturi i zdravstvu, što su takođe bile teme razgovora, naveo je gradonačelnik Šapca.
Njegova ekselencija i gradonačelnik Šapca potom su posetili Trg šabačkih žrtava. Američki ambasador se tokom neformalnog dela razgovora posebno interesovao za istoriju grada, njegovu kulturu i arhitektonska rešenja koja su primenjena u prošlogodišnjoj rekonstrukciji gradskog trga.
- Spomenik žrtvama fašističkog terora na Gradskom trgu nas podseća da smo bili saveznici u oba svetska rata, kao i da možemo biti partneri u budućnosti. Modernistički plan ovog prostora mi se dopada jer daje život gradu. Primetno je da Šabac odiše kulturom, rekao je Skat.
Razgovor na Gradskom trgu imao je snažnu poruku, istakao je gradonačelnik Šapca.
- Izbor lokacije za ovaj neformalni deo susreta nije bio slučajan jer spomenik žrtvama Drugog svetskog rata na Trgu šabačkih žrtava simbolizuje zajednički doprinos u borbi protiv fašizma. U toj borbi su učestvovali narodi i jedne i druge država. Na osnovama takvog prijateljstva i odnosa prema univerzalnim ljudskim vrednostima možemo da gradimo budućnost, poručio je Zelenović.
Zvanična poseta američkog amasadora Šapcu trajala je duplo duže od vremena koje je bilo predviđeno protokolom. U srdačnim razgovorima potvrđena je spremnost za saradnju, posebno u oblasti ekonomije, uz dogovor da se ovakvi konstruktivni susreti češće organizuju.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa