16. jun 2016.16. jun 2016.
KONTROLA MINISTARSTVA U LOKALNIM SAMOUPRAVAMA

ŠABAČKA PRAKSA MODEL NOVOG ZAKONA

U okviru kontrole primene odredbi Zakona o opštem upravnom postupku, predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave su posetili Gradsku upravu grada Šapca. Kako je istakao pomoćnik ministarke Dražen Maravić, činjenica da je Šabac primer dobre prakse ostalim gradovima i opštinama u Srbiji, posledica je stava „da nešto može“.
- Šabac je model efikasne saradnje organa lokalne samouprave, kao i njihove saradnje sa republičkim organima. Gradska uprava je i pre donošenja Zakona o opštem upravnom postupku primenjivala njegove pojedine odredbe, kako bi građanima olakšala administrativne postupke. Upravo na osnovu takvih iskustava odlučili smo da postojeću praksu podignemo na nivo načela i konkretnih zakonskih normi, po kojima organi moraju da po službenoj dužnosti razmenjuju podatke, koje više ne prikupljaju građani. To je velika promena koja će biti opterećenje za službenike ali će rasteretiti građane. Očekujem bolju organizaciju posla vođenu logikom da se građanima pruži usluga na najjednostavniji način, rekao je Dražen Maravić.
On je naveo Jedinstveni šalter Gradske uprave grada Šapca kao dobar primer kvalitetne usluge građanima koji posao obavljaju na jednom mestu.
Jovan Nedeljković, načelnik Gradske uprave, podsetio je da Jedinstveni šalter postoji od oktobra 2014. godine i do sada je dao odlične rezultate.
- Najveći broj postupaka građani pokreću na jednom mestu, što je u skladu sa jedinstvenim upravnim mestom kao novim zakonskim rešenjem. Zadovoljni smo pohvalama resornog ministarstva i činjenicom da su rezultati našeg rada dobili visoke ocene. U smislu obima i vrste posla, primena novog zakona za naše službenike nije novost, istakao je načelnik Gradske uprave grada Šapca.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa