23. jun 2016.23. jun 2016.
EVROPSKO PRVENSTVO U KAJAKU

TaliČna Moskva

Tamo gde su pre dve godine uzeli svetsko zlato, Nebojša Grujić i Marko Novaković, sada su osvojili evropsko. Na Svetskom šampionatu najavili su visoke domete, a sada su u ruskoj prestonici potvrdili da su u svetskom vrhu. Odličje iz Moskve doneo je i Milenko Zorić.
Obično put do vrha ima tri etape. Najpre su kvalifikacije, potom polufinala i na kraju odlučujuće nadmetanje, ali su naši kajakaši išli „prečicama“. Dominirali su kvalifikacijama, a rezultati koje su postigli, odveli su ih direktno do A finala. Šabačko ““ Bečejski duo, na vodu je izašao u subotu i bio bez konkurencije u svojoj kvalifikacionoj grupi. Na najkraćoj kajakaškoj deonioci, ostavili su gotovo sekund iza sebe posade Litvanije i Italije, a potom su sjajnu formu potvrdili i u finalu. Njihovi stari rivali Libšer i Rauhe bili su glavni protivnici u borbi za tron, ali su opasno pretili i Mađari, pobednici Svetskog kupa u Račicama, kajakaši Španije, kao i domaći takmičari. Ipak, u izvanrednoj i brzoj trci, najbržoj u istoriji Evropskih šampionata, Grujić i Novaković bili su fantastični i izveslali još bolje nego u kvalifikacijama (0:31:284) što im je donelo im novo moskovsko zlato ispred Horvata i Šolomanjija (Mađarska) i Libšera i Rauha.
- Formu konstantno podižemo, ovo je nama poznat teren, osećali smo se sjajno u kvalifikacijama, znali smo da imamo snagu za novo zlato. Kada vidimo vreme svih posada, kada vidimo u kakvoj formi su drugi, ovaj rezultat je još veći. Nema stajanja, nastavljamo naporni rad i sanjamo odličje u Rio de Žaneiru ““ istakao je, posle trke, Nebojša Grujić.
Itekako lepe uspomene iz Rusije nosi i Milenko Zorić. Zajedno sa Markom Tomićevićem, napravio je sjajnu uvertiru za Olimpijske igre, osvojivši bronzu u nadmetanju dvoseda na 1.000 metara. Poput kolega sa kraće deonice, Zorić i Tomićević, finale su obezbedili već u kvalifikacijama kada su izveslali ukupno treće vreme (03:13:824). U finalu, do poslednjih metara borbu za medalju vodili su sa dvojcem Belorusije, ali su na kraju, za osam hiljaditih delova sekunde, bili uspešniji (03:13:832). Zlato je otišlo u Nemačku, tandemu Hof ““ Gros, dok su drugi bili Mađari.
Marko Dragosavljević bio je jedini predstavnik Srbije u konkurenciji jednoseda na 200 metara, a posle šampionata u Moskvi ima status šestog kajakaša Evrope. Siguran trijumf u kvalifikacionoj trci obezbedio mu je finale, a tamo, u izjednačenoj trci, gde je samo poslednjeplasirani Vetanen (Finska) zaostao više od sekunde za pobednikom, Dragosavljević je bio šesti. Od medalje ga je delila jedna stotinka, a odličja su podelili: Hit (VB). Mening (Švedska) i Runjančevs (Letonija). Veoma važan datum za Dragosavljevića biće i 2. jul, kada u Bačkoj Palanci vesla izbornu trku sa Markom Novakovićem kako bi se videlo ko će nas predstavljati na Olimpijskim igrama u K1 200 metara.
Finala se domogao i naš četverac na 1.000 metara (Pajić, Zorić, Tomićević i Torubarov). Mesto među devet najboljih čamaca Evrope, naši reprezentativci izborili su trećim mestom u kvalifikacijama. Nedostatak zajedničkih nastupa i treninga bio je vidljiv u finalu, gde su osvojili deveto mesto (03:02:044), odveslavši nešto slabije nego dva dana ranije. Šampioni su postali Slovaci.
Dejan Pajić, još jedan olimpijac, veslao je i u disciplini K1 1.000, ali je takmičenje završio već u kvalifikacijama.
Naravno, nabrajajući rezultate, ne smemo zaboraviti trenere koji su radili sa osvajačima medalja, Šapčani, Uroš Pavlović i Miroslav Aleksić.
U ukupnom poretku, Srbije ja osvojila petu poziciju sa tri zlatne i jednom bronzanom medaljom.
D.B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa