23. jun 2016.23. jun 2016.
Izvrcan med mladih pČelara

USPEŠNA ALI NE TAKO SLATKA GODINA

Od očekivanih 25 kilograma po košnici većina ima po 5 kilograma, zbog loše mednosti bagrema
Grad Šabac započeo je prošle godine projekat osposobljavanja mladih pčelara koji su dobili po pet košnica, uz adekvatnu obuku, i jedini uslov da nakon tri godine imaju po 15 košnica. Taj uslov je i podsticaj mladim pčelarima da istraju i obezbede sebi i svojim porodicama stabilan izvor prihoda. Prema statističkim pokazateljima, iz 50 košnica i mednom godinom porodica može pristojno da živi.
Koordinator na ovom projektu, u ime Direkcije za poljoprivredu grada Šapca, Vladimir Savković kaže da i pored loših vremenskih uslova većina pčelara misli da će uspeti u zacrtanom cilju.
-Obišli smo svih 40 domaćinstava i uverili se da su pčelari ozbiljno shvatili svoj zadatak, ali na žalost ovo je godina u kojoj zbog vremenskih uslova neće imati očekivane prinose. Od očekivanih 25 kilograma po košnici većina ima po 5 kilograma, zbog loše mednosti bagrema. Deo njih je svoje košnice prebacio u Vojvodinu na suncokret, nadajući se težoj košnici. Ipak većina je uspela da proširi svoj pčelinjak čak i do tri puta - kaže Savković
Jedan od onih koji je bio upućen u pčelarenje, a nije imao sredstva za početak je i Radovan Baćanović iz Mačvanskog Pričinovića koji je na svom imanju počeo sa košnicama iz projekta. Uz svoje veliko zalaganje Radovan je dostigao broj od 50 košnica za godinu, koje su stacionirane na njegovom placu. Tu su i njegovi prijatelji iz istog sela. Zajedno koriste ispašu za proizvodnju lipovog i bagremovog meda. Po rečima ovog „mladog pčelara“, a i ostalih pčelara oni su prezadovoljni ovim projektom koji je omogućila Gradska uprava grada Šapca i Direkcije za Poljoprivredu.
- Nije bilo teško ostvariti cilj ali da se ne lažemo nešto sam i kupio. Nisam se zadovoljio i znao sam šta hoću. Puno su pomogli seminari, stečeno znanje sam iskoristio ali je i praksa bitna. Imam drugare koji imaju i više košnica pa im pomažem i tako stičem potrebno iskustvo. Kod mene na imanju su još trojica kolega koji su dobili po pet košnica tako je „više očiju i više znanja“ i jedan drugom pomažemo. I družimo se tako, malo i roštiljamo, kafica, rakijica i pivo-priča Baćanović.
Đorđe Đorđević iz Ribara svoje košnice postavio je na obroncima planine Cer, blizu manastira Petkovice . Kaže, uklopio je dve lepe stvari: šljive i pčele.
- Za sada nije loše, napravio sam dvostruku korist jer su košnice smeštene u mom voćnjaku a to su dve stvari koje moraju da idu zajedno jer pospešuju jedna drugu. Prošle godine bio sam pravi početnik u pčelarstvu, nisam ni sanjao da ću se baviti time. Brat me navratio da konkurišem za tih pet početnih košnica, a ja sam u međuvremenu to i zavoleo. Dobro je da se grad odlučio za ovaj podsticaj pčelarstvu. Ako mene pitate, smatram da na ovom vidu podsticaja treba istrajati, priča Đorđe Đorđević.
Njegov pčelinjak sada broji oko 50 košnica koje su u odličnom stanju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa