23. jun 2016.23. jun 2016.
FORMIRAN LOKALNI KRIZNI CENTAR

VAKCINACIJU POČETI ŠTO PRE

Lokalni krizni centar, koji će pratiti stanje i vršiti prevenciju bolesti nodularnog dermatiitisa kod krava, formiran je u ponedeljak. Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović naveo je da je grad postupio prema zaključcima Mačvanskog urpavnog okruga i da će Krizni centar biti u neprestanoj komunikaciji sa njima, kao i sa Regionalnim kriznim centrom.
-Grad će kao i do sada staviti sve svoje resurse na raspolaganje MUO i regionalnom kriznom centru, kako bi se suzbio i otklonile eventualne štetne posledice nodularnog dermatitisa, rekao je Kostadinović.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je naveo da je nakon sednice Gradskog veća ovlašćen da formira ovo telo. Zelenović je istakao da je veoma zabrinut zbog situacije.
-Ovaj kraj uzgaja 10 odsto od ukupnog broja grla goveda u Republici Srbiji. Činjenica da je zbog bolesti zabranjen izvoz je dvostruko pogodila naše poljoprivrednike. Prvenstveno, ne mogu da izvoze goveda. Sa druge strane je opasnost u kojoj bi se mogli naći zbog toga što neko u okviru državnih organa nije sproveo vakcinaciju onda kada je to trebalo. Sada mi kao Država, a ni naš kraj ne bi bili dovedeni u ovu situaciju. Grad je već sproveo aktivnosti na prskanju komaraca koji su prenosioci bolesti, rekao je gradonačelnik i apelovao da se što pre počne sa vakcinacijom goveda.
Dr vet. med. Jelena Smiljanić je istakla da je epizootiološka situacija na teritoriji grada pod kontrolom i da za sada nema obolelih grla. Navela je da je urađena dezinsekcija i da se trenutno radi dezinfekcija svih ugroženih mesta, kao i da se kontrolišu pogranična područja.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa