23. jun 2016.23. jun 2016.
OKRUG U PRIPAVNOSTI ZBOG BOLESTI KRAVA

RAD USMEREN NA PREVENCIJU

Regionalni centar u Šapcu, koji je formiran za područje Mačvanskog upravnog okruga i Kolubarskog upravnog okruga, rešenjem Uprave za vetrinu, zadužen je za sva pitanja koja se tiču bolesti nodularnog dermatitisa. Zarazna bolest koja se pojavila kod krava, a manifestuje se kvrgama na koži, do sada se pojavila u tri okruga u Srbiji: Pirotskom, Pčinjskom i Zaječarskom.
Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Dragoslav Milanović, na konferenciji za štampu održanoj u petak, istakao je da na teritoriji okruga još nije zabeležen ni jedan slučaj ove bolesti. Sednica Saveta okruga, koja je održana u petak, išla je u pravcu preduzimanja mera da do zaraze na našoj teritoriji i ne dođe. Na sednici su bili prisutni i članovi Okružnog štaba za vanredne situacije. Milanović je rekao da su razmenjeni svi kontakt telefoni sa lokalnim samoupravama i da im je naloženo da konstituišu svoje krizne štabove koji će pratiti stanje na svojoj teritoriji i po potrebi intervenisati.
-Geografski položaj našeg okruga je interesantan za promet goveda zbog blizine sa Bosnom i Hercegovinom. Određeni rizik postoji kada se radi o nelegalnom prometu stoke. Poljoprivredna savetodavna i stručna služba je počela sa deljenjem flajera na kojima su objašnjene karakteristike i simptomi bolesti i postupanje u datoj situaciji, naveo je Milanović.
Načelnik je istakao da je nabavljeno 50.000 vakcina koje za teritoriju na kojoj se bolest još nije pojavila. Veterinarske stanice će obaviti vakcinaciju, a karenca za vakcinu ne postoji, pa se mleko može koristiti odmah.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa