23. jun 2016.23. jun 2016.
Aktuelnosti iz zaŠtite bilja

VREME POGODUJE BOLESTIMA

Pošto polako ulazimo u leto koje je po svim merilima varljivo, zaštita bilja je i dalje vrlo aktuelna. Ovakvi vremenski uslovi sa dosta padavina i visokom vazdušnom vlagom pogoduju biljnim bolestima. Malina je pri kraju berbe i u glavnom je rešen problem sive truleži kod onih koji su počeli sa zaštitom na vreme, a to je od cvetanja, jer ova bolest ulazi prvenstveno kroz otvorene cvetove. Kupina ima isti problem i rešava se na isti način preparatima tipa Signuma, Teldora ili Sviča. Dobro se pokazalo kombinovanje ovih preparata sa kalcijumom ili silicijumom (npr. kalcijum organo ili siliplant) jer ovi elementi povećavaju čvrstinu ploda pa samim tim i otpornost na sivu trulež.
Šljiva je ove godine dobro rodila u našem kraju ali zbog gustine plodova na svakoj grani imaće problem sa sivom truleži i monilijom ploda a oni se rešavaju sa istim preparatima kao kod maline i kupine. Protiv biljnih vaši treba koristiti preparate tipa Tonusa, Afineksa, Konfidora ili Kalipsa, još noviji je Tepeki, s tim da njihovo delovanje u ovakvoj godini kada je veliko ispiranje zbog obilnih padavina, nije duže od 7-10 dana.
Obično se u toku leta pojave i grinje tj. biljni pauci, ponegde ih već ima, pojavu karakteriše žućenje lista i njegovo grčenje. Koriste se preparati kao Abastate, Kraft ili Armada za rešavanje ovog problema. Važno je reći da se tretman mora ponoviti za 7 dana jer se tada izleže nova generacija.
Naravno da ove preparate a i mnoge druge (u paleti imamo preko 500 preparata) možete obezbediti u jednoj od naših 28 poljoprivredih apoteka preduzeća Tomsin d.o.o. Šabac.
Dipl. ing. zaštite bilja Milan Teod

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa