23. jun 2016.23. jun 2016.
MLIN KOVAČEVIĆ POUZDAN PARTNER POLjOPRIVREDNICIMA

JEDNI BEZ DRUGIH NE MOŽEMO

Skoro šest decenija porodične tradicije. Poslovna politika zasnovana na međusobnom razumevanju otkupljivača i proizvođača. Uspeh u biznisu moguć uz apsolutnu predanost poslu
Četiri generacije preko pet decenija sa uspehom skladište i prerađuju žitarice. Od mlina na kamenu do modernog silosa skladišnih kapaciteta 9.000 tona. To bi u najkraćim crtama bio razvojni put porodičnog biznisa Kvačevića iz Lipolista.
-“Mlin Kovačević“ kao D.O.O. postoji od 2007. godine, ali naša porodična istorija u ovom poslu je mnogo duža. Naime, prvi mlin na kamenu otvorio je moj pradeda 1960. godine. Tada je bilo drugačije vreme. Država nije dozvoljavala da se privatni biznis razvija brže od državnog. Onda su došle devedesete sa svim svojim izazovima i ograničenim mogućnostima. Firma je sve to nekako preživela, da bi tek posle 2000. krenulo na bolje, a do prave ekspanzije došo pre pet godina- objašnjava direktor „Mlina Kovačević“, Srđan Kovačević, koji sa bratom Aleksandrom, uspešno vodi porodičnu firmu.
Vremena su se menjala, firma razvijala i rasla, ali suština poslovne politike zasnovana na poštovanju i razumevanju potreba proizvođača sve ove godine ostala je ista. Kovačevići rade otkup svih vrsta žitarica, ali i finansiraju proizvodnju u vidu repro materijala. Kako navode,čine sve što je u njihovoj moći da unaprede poljoprivredu Mačve i Pocerine i svojim dobavljačima olakšaju posao.
-Najviše sarađujemo sa individualnim poljoprivrednim gazdinstvima, to su nam prvi dobavljači. Trudimo se da im na sve moguće načine izađemo u susret. Radimo finansiranje proizvodnje. U našem asortimanu imamo domaća i strana semena pšenice, soje i suncokreta, različite vrste mineralnih đubriva. Sve to im dajemo kroz jednogodišnje ugovore, od setve do setve- objašnjava Srđan, i dodaje:
-Jedni bez drugih ne možemo. Zato svi koji se bave ovim poslom treba što pre da promene svest krutom odnosu otkupljivač/proizvođač. Neophodno je obostrano poštovanje i uvažavanje. Trudimo se da naše dobavljače maksimalno ispoštujemo, da im vreme kod nas bude što ugodnije. Uvek ih dočeka neko osveženje, a od prošle godine organizujemo i nagradnu igru.
Da bi bili što bliži svojim dobavljačima u “Mlinu Kovačević“ su u proteklom periodu otvorili otkupne stanice u Ribarima, Zminjaku, Štitaru. Kovačevići u okviru firme imaju i pekaru, odakle se proizvodi distribuiraju u maloprodajne objekte. U narednom periodu planira se proširenje postojećih pogona.
Velikim trudom do uspeha
-Da bi bio uspešan u Srbiji danas moraš biti apsolutno predan svom poslu. Svakim danom treba imati nove ideje, biti prisutan među ljudima. Širiti vidike, raditi na razvoju svojih mogućnosti. najjednostavnije, raditi godinama od jutra do sutra da bi u nekoj budućnosti imali pravo i na slobodno vreme- tvrdi Kovačević.
T.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa