23. jun 2016.23. jun 2016.
DELEGACIJA KINESKIH INVESTITORA POSETILA ŠABAC

VELIKA ZAINTERESOVANOST ZA ŠABAČKE PROJEKTE

Članovi delegacije Kineske unije industrijalaca i investitira, razgovarali su prošlog utorka sa gradskim čelnicima o ulaganju u Šabac. Njima su predstavljeni projekti iz oblasti privrede i poljoprivrede, upoznati su sa potencijalima industrijske zone i planovima o izgradnji auto-puta, Sava parka i luke. Kineski investitori su zainteresovani za realizaciju svih projekata, za šta imaju podršku državnog vrha koji je nedavno boravio u Srbiji i dogovorio značajne investicije.
Kineski državni vrh nedavno je dao zeleno svetlo svojim privrednicima da investiraju u Srbiju. Drugi grad u državi koji je posetila delegacija Kineske unije industrijalaca i investitira, nakon Sombora, bio je Šabac. Članovima delegacije prezentovani su privredni potencijali grada i veliki infrastrukturni projekti.
- Šabac je lep grad upečatljive tradicije i mi se nadamo da će kineski privrednici doneti još bolju budućnost. Prema našim prvim procenama i analizama, sve ponuđene projekte ćemo prihvatiti. Mi smo od predsednika naše države dobili zadatak da počnemo poslove i zato smo ovde, istakao je Kai Kingfeng, generalni sekretar Kineske unije industrijalaca i investitora.
Gosti iz Kine zadovoljni su sastankom sa predsatvnicima Gradske uprave.
- Projekti su ozbiljni i dokumentovani. Mi to znamo jer već šest meseci ispitujemo Šabac i raspolažemo velikim brojem podataka. Privredna komora industrijalaca i investitora Kine, koja se upravo registruje u Beogradu, i kompanija Long Ying zainteresovani su za realizaciju svih projekata koji su nam predstavljeni u Šapcu. Želimo i očekujemo ubrzan ravoj Šapca pod vođstvom gradonačelnika Zelenovića, naveo je Mijao Julong, direktor kompanije “Long Jing“.
Prednost Šapca u odnosu na druge lokalne samouprave je u tome što ima pripremljene velike projekte, u koje kineski partneri žele da investiraju.
- Mi smo vrlo konkretni i praktični. Predstavili smo ono što Šabac zaista može da učini boljim mestom za život. Glavne teme su bile auto-put i most preko Save, transportna i putnička luka i Sava park kojim se 300 hektara uz reku Savu pretvara u potpuno novi koncept turizma. Kineski partneri su vrlo zainteresovani i dalji razgovori su izvesni, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Kako je istaknuto, novac za realizaciju kapitalnih projekata je obezbeđen, a od spremnosti i brzine lokalnih samouprava zavisiće realizacija. Investitori sa Dalekog istoka uskoro će u Beogradu osnovati Kinesku privrednu komoru u Srbiji, a kako stvari stoje, jedna od prvih delegacija sa kojom će razgovarati o investicijama biće šabačka.
Nakon sastanka u Gradskoj kući, članovi kineske delegacije posetili su Industrijsku zonu, gde su posebno interesovanje pokazali za režim rada Slobodne zone, najveće Slobodne zone u državi. Potom su se , vozeći se čamcem po Savi, upoznali sa planovima izgradnje luke u Šapcu. Poseta je okončana susretom sa članovima Privredne komore grada, tokom kog su domaći privrednici razmenili iskustva sa gostima iz Kine.
M.S.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa