23. jun 2016.23. jun 2016.
SVEČANO OTKRIVANjE SKULPTURE „VIR“ ISPRED ANEKSA

PROMENA KAO JEDINA KONSTANTA

Ispred Aneksa Biblioteke šabačke, u utorak je svečano otkrivena skulptura „Vir“ vajara Đorđa Zečevića, koja je nastala tokom prošlogodišeg 17. saziva Likovne kolonije Mišar, koju je organizovao Kulturni centar, a podržao Grad Šabac.
- Naš grad je danas dobio još jedan ukras. Želim da podelim sa Vama uzbuđenje zbog toga što smo jedan važan posao, posle godinu dana, priveli kraju. Zahvaljujem svim direktorima javnih ustanova koji su ustupili svoje prostore na kojima smo postavili skulpture. Naš grad dobija nov vizuelni identitet, izjavio je akademski slikar Igor Marsenić, član Gradskog veća.
Prema rečima istoričara umetnosti Filipa Kovačevića, sazrelo je vreme da se menjaju koncepti i pristupi tradicionalnim manifestacijama.
- Da bi se očuvale, moraju dobiti novi oblik i sadržaj, primesu nečega što će da komunicira sa savremenošću. Prošle godine smo odlučili da Koloniju, koja traje sedamnaest godina, medijski profilišemo i napravili smo radionicu skulpture. Tokom jula na Starom gradu, posetioci su bili u prilici da prate proces nastajanja umetničkog dela, što je vrednost po sebi. Na taj način smo otvorili vrata nečemu što bi trebalo da se neguje ubuduće i dobro je što Grad to prepoznaje, što se sve više umetnički interveniše u javnim prostorima. Ovo je dobar početak i neka vrsta renesanse šabačke kulture, rekao je Kovačević.
Osim Zečevićeve skulpture “Vir“, rezultat prošlogodišnjeg saziva Likovne kolonije Mišar su radovi vajara - Dana Unčevića, koji je postavljen u dvorištu Škole primenjenih umetnosti, Davida Jovanovića, ispred Međuopštinskog istorijskog arhiva i Miloša Blagojevića, ispred Muzičke Škole „Mihailo Vukdragović“.
- Skulptura predstavlja vir, ne samo u bukvalnom, nego i u simboličnom smislu ““ vrtlog kao način kretanja, kao promena, koja je jedina konstanta u svemiru. Sve ono što možemo da učinimo da bismo živeli u skladu sa okruženjem je da naučimo da osetimo promene i da im se prilagodimo. Naš prostor je bio na meti raznoraznih vetrova, vodenih stihija, virova... Pokušao sam da pogledam iznutra kako to izgleda i moj rad je rezultat tog sagledavanja, istakao je Zečević
Direktorka Biblioteke Sonja Bokun Đinić je naglasila da je, s obzirom da predstavlja promenu, skulptura na pravom mestu ““ Zato što je Biblioteka šabačka ustanova koja se neprekidno menja, čuvajući tradiciju.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa