23. jun 2016.23. jun 2016.
CENTRALNA SVEČANOST U MISIONARSKOJ GODINI SVETOG VLADIKE NIKOLAJA

NEPORUŠIVI DUHOVNI STUB

U okviru obeležavanja Misionarske godine Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, a povodom trostrukog jubileja ““ 135 godina od rođenja, 60 od upokojenja i 25 od prenosa moštiju omiljenog srpskog svetitelja, Eparhija Šabačka je, protekle srede, upriličila centralnu svečanost.
U Vladičanskom domu, Episkop šabački gospodin Lavrentije primio je direktore osnovnih i srednjih škola Eparhije, zahvalivši im na pomoći pri uvođenju i adaptiranju veronauke u školski sistem. To je, kako je istakao, doprinelo da veronauka u Šabačkoj eparhiji bude najuspešnija u Srbiji po broju učenika koji je pohađaju.
- Crkva veroanauku ne doživljava kao sredstvo manipulacije, indoktrinacije i vrbovanja mladih ljudi, nego kao neophodni i jedan od najvažnijih segmenata obrazovnog sistema, svojsven demokratskim državama sveta, koji pomaže da se mladi zaštite od sekti, klerikarizma, verskog fanatizma i zilotskog crkvenjaštva, rekao je dr Ljubomir Ranković, koji je zadužen za prosvetni resor Eparhije.
Direktori su naglasili da je neophodna promena koncepta veronauke, stvaranje novog, modernijeg i životnijeg programa u novim udžbenicima.
U večernjim časovima, upriličena je Svečana akademija, u živopisnom ambijentu porte hrama Svete Trojice na Letnjikovcu. Mr Savo Milin, profesor retorike na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu i unuk prote Lazara Milina, koji je svojevremeno bio profesor Šabačke gimnazije, govorio je o svešteničkoj besedi kao važnom činiocu misije crkve.
U impresivnoj besedi o Svetom vladici Nikolaju Velimiroviću, akademik Matija Bećković je istakao da Nikolaj nije živeo svoj, već život srpskog naroda ““ Onaj koga nisu primili u Vojnu školu zbog uskih grudi, nepokolebljivom verom je svoje grudi toliko proširio da je u njega primio sav ljudski rod. Onaj kog zbog slabašnog tela nisu primili u Bogosloviju, postao je neporušivi duhovni stub svih bogoslovija.
Govoreći o besedništvu Svetog Nikolaja, Bećković je naglasio da je besedništvo usmeno pesništvo ““ Sveti Nikolaj je srpski Jovan Damaskin, koji je svoj bogomdani pesnički dar žrtvovao i sav besceni artizam darovao srpskoj crkvi kako bi joj nadoknadio sve što je imala, pa izgubila u tami vekova. I sve što je trebalo da ima, pa u borbi za opstanak nije stigla da ima. Tako je, gotovo sve što se danas u srpskoj crkve peva, ispevao i prepevao on sam.
Program je upotpunjen besedom Svetog Nikolaja „O srpskoj majci“, koju je govorila dramska umetnica Vesna Pavlović i čuvenom besedom, koju je, pre 100 godina, na Vidovdan, u katedrali Svetog Pavla u Londonu, govorio vladika Nikolaj, u izvođenju dramskog umetnika Momira Bradića.
- Kada je princ Čarls došao u Srbiju, rekao je da postoje tri stvari zbog kojih se divi srpskome narodu, jedna je Sveti vladika Nikolaj i beseda koju je održao u manastiru Svetog apostola Pavla u Londonu, druga Nikola Tesla, a treća Novak Đoković, izjavio je poznati glumac.
Domaćin skupa, vladika Lavrentije, zahvalio je učesnicima, uz arhipastirski blagoslov mnogobrojnom narodu.
Treća srpska armija
Svetosavski patriotizam Svetog Nikolaja svedoči pismo Mihaila Pupina, koje je uputio Nikoli Pašiću posle Prvog svetskog rata: “Ono što je u Srednjem veku uradio Sveti Sava za Srbiju pred inostranstvom, to je ovih dana učinio Nikolaj pred aglosaksoncima“. Zbog zasluga u Prvom svetskom ratu, u savezničkom svetu svetititelja su prozvali - Treća srpska armija.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa