23. jun 2016.23. jun 2016.
OBELEŽEN 112. ROĐENDAN SREDNjE POLjOPRIVREDNE ŠKOLE

PREPOZNATLjIVI U GRADU JEDINSTVENI U SRBIJI

Zoo vrt i Hala za jahanje gradska atrakcija. Učenicima i profesorima otvorena vrata za profesionalno usavršavanje širom Evrope i Rusije
Proteklog četvrtka Srednja poljoprivredna škola sa Domom učenika u Šapcu obeležila je svoj 112. rođendan. Ovom prilikom, na školskoj ekonomiji zvanično je otvorena Hala za jhanje, jedini objekat ovakvog tipa u obrazovnim ustanovama Srbije, a gosti su imali prilike da uživaju u proširenom izdanju mini Zoo vrta koji je već pre godinu dana osvojio simpatije mnogih sugrađana.
Tradicija za budućnost
Kažu da je poljoprivreda budućnost Srbije. Svi se, takođe, slažu da neko bolje sutra ne može da svane bez poštovanja tekovina prošlosti. S tim u vezi, ustanova za obrazovanje mladih naraštaja u oblasti poljoprivrede u Šapcu ima dobre temelje postavljene na 112. godina dugoj tradiciji, ali i nepresušan izvor novih ideja i energično rukovodstvo neophodno za njihovu realizaciju.
- Na godišnjicu našeg postojanja imamo mnogo toga za ponos: prostorna celina škole je postala vizuelno i sadržajno prepoznatljivo mesto u gradu a našim đacima i profesorima smo širom otvorili vrata ka Evropi i Rusiji- istakao je u svom pozdravnom govoru direktor Srednje poljoprivredne škole sa Domom učenika Šabac, Predrag Savić i dodao.
-Poštujući visoko postavljene standard u obavljanju vaspitno obrazovne misije poslednjih godina dosta smo radili na integrisanju naše škole u šire društvene tokove. Rukovodili smo se idejom da resurse kojima raspolažemo iskoristimo za opšte dobro pri tome maksimalno uvažavajući potrebe naših učenika i šireći njihove mogućnosti u budućem obavljanju posla za koji se školuju.
Širenje horizonata van državnih okvira
Primarna ideja rukovodstva šabačke poljoprivredne škole: konstantno unapređenje nastavnog procesa ispoljena u praćenju savremenih tokova znanja i širenju obrazovnih mogućnosti učenika, realizovana je, između ostalog, i putem međunarodne saradnje. Srednja poljoprivredna škola iz Šapca za sada ima potpisane protokole o saradnji sa sličnim školama iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Rusije i Belorusije. Nedavno učlanjenje u „Evropeu“, evropsku organizaciju osnovanu sa ciljem unapređenja stručnog obrazovanja u „zelenom sektoru“, stvara uslove za skoro povećanje broja inostranih saradnika.
-Razmena iskustava sa inostranim partnerima je od nepropcenjivog značaja kako za učenike tako i za nastavni kadar. Sa svakog od tih putovanja ili druženja sa decom i kolegama iz drugih zemalja dolazimo iskustveno bogatiji za nova znanja, za neke nove ideje. U prilog tome govori i činjenica da je Hala za jahanje po uzoru na objekat viđen prilikom boravka u Francuskoj- objašnjava Savić.
Međutim, iako je ideja za nedavno otvorenu Halu za jahanje rođena u Francuskoj, ona je realizaovana kao prirodni nastavak popularne Škole jahanja.
-Škola jahanja je u okviru naše ekonomije počela da radi 2013. godine. Namenjena je svim našim sugrađanima od 5 do 55 godina. Sa njima radi odličan trener, koji je obuku završio u Francuskoj. Jedini problem bilo je loše vreme, pogotovo što je među našim polaznicima veliki broj dece. Sada sa Halom za jahanje imaju idealne uslove da treniraju tokom cele godine, a Šabac kao grad sa bogatom istorijom konjičkog sporta mesto za ponos- kaže direktor šabačke Srednje poljoprivredne.
Zalaganjem svih zaposlenih do rezultata
Mini Zoo vrt na školskoj ekonomiji otvoren je prošle godine za Dan škole. Za kratko vreme postao je prava gradska atrakcija. Posebno omiljen je među najmlađim sugrađanima. Svoj prvi rođendan obeležio je prostornim proširenjem. Naime, u okviru ovog kompleksa dograđeno je jezerce za labudove i fontana. Ono na šta su u srednjoj poljoprivrednoj posebno ponosni je činjenica da su svi radovi oko zoo vrta i hale za jahanje izvedeni od ličnih sredstava zalaganjem učenika i zaposlenih.
-Sve što se nalazi u okviru Zoo vrta je urađeno rukama naših učenika i zaposlenih. Sredstva smo takođe sami obezbedili, i dokazali da timskim radom, iskrenim zalaganjem i trudom može sve da se postigne- zaključuje Predrag Savić.
Nekad i sad
Poljoprivredna škola u Šapcu osnovana je 24. juna 1904. godine pod nazivom Ratarska škola. Ideja osnivača bila je da muškoj deci sa sela pruže savremena znanja iz oblasti poljoprivrede ne bi li ih na svojim imanjima kasnije primenili. Prva generacija je brojala 27 učenika, a uz školu je bio otvoren i nternat gde su deca imala besplatan smeštaj. U svojoj istoriji ova ustanova je menjala nazive, dobijala nove sadržaje, 2006. godine je otvoren Dom. Školu trenutno pohađa preko 500 učenika. Za obavljanje stručne prakse na raspolaganju im je oko 80 hektara obradive površine, savremene laboratorije, pekara, mlekara, farma goveda i svinja, staklenik, laboratorije, zoološki vrt i od nedavno Hala za jahanje.
T.Trifković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa