30. jun 2016.30. jun 2016.
RAZGOVORI GRADA I KINESKIH INVESTITORA TRAJU POLA GODINE

PET PROJEKATA KAO CELINA

Kineski investitori žele u Šapcu da ulažu u izgradnju auto-puta Šabac-Ruma, Luku na Savi i turističko-rekreativni kompleks „Sava park“, kao i u Severozapadnu industrijsku zonu i poljoprivredu
Kinesku Uniju industrijalaca i investitora koja je nedavno boravila u Šapcu prevodi poslovno udruženje „Long Jing“ iz Šangaja, koje okuplja 150 kompanija iz različitih oblasti. Kineski investitori su, uz podršku njihovog državnog vrha, zainteresovani za ulaganja u infrastrukturne projekte, energetiku i turizam, kao i u privredu i poljoprivredu.
- Oni su zainteresovani za direktne investicije u infrastrukturne. Energetske i turističke projekte, ali i u industrijske pogone i za kupovinu poljoprivrednih proizvoda. Ovo udruženje je poslednjih pola godine analiziralo poslovni ambijent u Srbiji, pri čemu se naš grad izdvojio u odnosu na druge gradove, tako što smo odmah odgovorili na njihove zahteve. Ti zahtevi su podrazumevali pripremljene projekte, tradiciju u poljoprivrednoj proizvodnji i postojanje režima poslovanja u okviru Slobodne zone. Pre prošlonedeljne posete, mi smo se prošlog meseca sastali sa njihovim predstavnicima, gde smo im predstavili naše najznačajnije projekte i potencijale. To ih je zainteresovalo, te je usledila poseta visokih zvaničnika, navodi Violeta Šestić, saradnica za privredu u Kabinetu gradonačelnika.
Na području Šapca privuklo ih je pet pripremljenih projekata.
- To su auto-put Ruma-Šabac sa mostom preko Save, luka za teretni i putnički saobraćaj, Industrijska zona sa akcentom na Slobodnu zonu, projekat „Sava park“ i poljoprivreda. Kineski investitori ove projekte ne posmatraju pojedinačno, već kao celinu, što nas posebno raduje. Oni su veoma zadovoljni sa onim što su videli i čuli u Šapcu, te će razgovori uskoro biti nastavljeni. Počeli smo da radimo na modelima saradnje koji će i nama i njima omogućiti da na najbolji način realizujemo ciljeve, dodaje naša sagovornica.

Investicije sa Dalekog istoka doprineće novom zapošljavanju i podizanju kvaliteta života građana.
- Auto-put je od suštinskog zanačaja za Šabac, jer njegovom izgradnjom naša Industrijska zona postaje još atraktivnija za investitore. Ključ razvoja grada su nova radna mesta i nova zapošljavanja. Privredni razvoj pruža mogućnost za napredak i u drugim oblastima, jer će biti više novca za zdravstvo, obrazovanje, socijalnu politiku, kulturu i sport, kaže Šestićeva.
„Predstavnici Gradske uprave ističu da je grad pouzdan partner domaćim i stranim firmama. Brze porocedure, efikasna administracija i najatraktivnija Industrijska i Slobodna zona doveli su do kupovine parcela i planiranog početka proizvodnje u 20 domaćih i desetak inostranih preduzeća. Očekivanja grada su da u ovim firmama, pre svih japanskom „Jazakiju,“ u narednih godinu dana posao pronađe više od 2.000 Šapčana.“
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa