30. jun 2016.30. jun 2016.
BIVŠI RADNICI ZORKINIH MINERALNIH ĐUBRIVA NE VIDE KRAJA SVOJIM MUKAMA

POSLE GODINU DANA ZAKLjUČAK

Kao što je “Glas Podrinja“ u više navrata pisao kraj sage o bivšim radnicima Zorkinih Mineralnih đubriva se ne nadzire. Poslednja vest je da je 875 radnika sa oko 360 miliona dinara potraživanja za skoro deset godina borbe i godinu dana od kako je fabrika u stečaju dobilo od Privrednog suda u Valjevu samo Zaključak o listi utvrđenih i osporenih potraživanja. Sledeći korak radnika je Ustavni sud ili Sud u Strazburu.
-U tom zaključku se samo vidi koliko fabrika duguje, a koliko se duguje fabrici to ne piše nigde. Ne znamo kolika je stečajna masa, znamo samo da ima 270 miliona od prodaje dela imovine. Ono što nas posebno brine je da su na ovom spisku radnici u pogledu cifre koja im se duguje marginalizovani. Naime, od 558 prijava, prihvaćeno je 92. Od te 92 prijave, 64 je radnika a 28 firmi, o od 28 firmi, samo 4 imaju potraživanja oko 10 milijardi dinara dok nas 64 imamo da naplatimo 48 miliona. U prevodu mi ne možemo da se poredimo sa njima- navodi ispred bivših radnika Mineralnih đubriva Radosav Jakovljević, i dodaje:
-Što je najgore, ovaj zaključak nije čak ni pravosnažan, a mi smo tražili da se opravosnaži ne bi li mogli da idemo dalje na Ustavni sud ili Sud u Strazburu. Tražićemo nematerijalnu štetu zbog kršenja ljudskih prava odnosno prava na pravično suđenje u razumnom periodu. Od stečaja je prošlo godinu dana a oni su doneli samo zaključak, a mi smo po tom zaključku bespomoćni.
U proteklom periodu samo 7 radnika je delimično isplaćeno po presudi Suda u Strazburu. Oni su na konto nematerijalne štete dobili po 2.000 evra.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa