7. oktobar 2010.7. okt 2010.
MILICA PRELIĆ U KULTURNOM CENTRU ŠAPCA

TRAJNOST ISCRTANA U VOSKU

Serija radova „Honeycomb“ (saće) je rezultat dugog istraživanja voska kao materijala i pitanja egzistencije, cikličnosti ljudskog života i duhovnosti, ističe slikarka
Dugo me interesuje to pitanje egzistencije, duhovnosti, cikličnosti ljudskog života. Bilo mi je bitno da nađem materijal koji će podržavati temu. Vosak je jako vezan za religiju. Recimo, voštane sveće su u jednom momentu zamenile ulogu prinošenja žrtava tako da je ta simbolika voska bila dosta značajna za temu kojom se bavim. Takođe, i to pitanje trajnosti. Vosak je specifičan. On se, recimo, jako brzo deformiše tako da su ove slike prosto neminovne pošto svakog časa mogu da se istope. Opet, sa druge strane, vosak služi kao konzervatorsko sredstvo da se vekovima nešto održi tako da je i to nešto jako trajno.
Najčešći motiv na radovima Milice Prelić je grobnica koja simbolizuje kružnu putanju života. Idealnu svedenost ovog motiva, Milica je pronašla u obliku šestougla. Kod ovih radova šestougao nije korišćen kao do tada poznati, univerzalni simbol, gde se vezuje za jevrejsku religiju i alhemiju. On ovde dobija novo značenje, i anticipira na saće, odnosno maticu, čime stvara relaciju sa materijalom u kom su radovi izvedeni.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa