30. jun 2016.30. jun 2016.
OBELEŽEN DAN BORCA NA DONjOŠORSKOM GROBLjU

DAN KADA JE POČELA BORBA

Dan kada je Politbiro Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije 1941. godine doneo odluku o podizanju ustanka protiv okupatora, 4. jul, u nekadašnjoj državi obeležavan je kao Dan borca. Šabački SUBNOR se i ove godine pobrinuo da se ovaj datum u Šapcu prigodno obeleži, polaganjem cveća na spomenik žrtvama rata na Donjošorskom groblju.
Predsednik Gradske organizacije SUBNOR, Vladimir Ninković, je istakao da ova organizacija u svom programu i planu rada ima da sačuva od zaborava istoriju, zbog generacija koje dolaze i koje će tek doći. Ninković je podsetio da je bivša Jugoslavija u Drugom svetskom ratu podnela 1.700.000 žrtava, a Šabac dao osam narodnih heroja.
-Ovaj datum je od svetskog značaja. On je nukleus, jer je od njega sve počelo. Zato je 4. jul značajan za našu slavnu narodnooslobodilačku borbu koja je završena velikom pobedom i slomom fašizma. SUBNOR ovaj datum časno baštini i čuva da ga izđikali falsifikatori istine ne oskrnave, zametnu pogane tragove kolaboranata i razne sluge proglase ustancima slobodarskog boja, rekao je Ninković.
Pored SUBNOR, vence su na spomenik položili i predstavnici Vojske Srbije Garnizona Šabac, Gradsko udruženje vojnih penzionera, Organizacije rezervnih vojnih starešina, Društvo za negovanje zavičajnih tradicija, Gradski odbor Socijalističke partije Srbije, Šabački socijalisti ““ Zoran Bortić, Mesna zajednica „Žika Popović“.
Član Gradskog veća Zoran Bortić smatra da ovaj dan kao praznik ponovo treba da se obeležava na državnom nivou.
-Veoma je značajno što podsećamo na ovaj datum da bi mlađa pokolenja znala da smo bili na strani pobednika i da smo za to dali veliki broj žrtava. Sećamo se svih ti ljudi koji su se uključili u borbu protiv fašizma i dali svoj život za budućnost ove države. Mi smo dobili budućnost njihovom borbom, istakao je Bortić.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa