30. jun 2016.30. jun 2016.
ZORAN MAŠTRAPOVIĆ, POVRTAR IZ BANOVOG POLjA

KVALITETOM OSVAJA TRŽIŠTE

Velika ulaganja nadoknađuje predanim radom i višegodišnjom ljubavlju prema poslu. Tone paradajza sa malog poseda. Kupci lako prepoznaju njegov proizvod i uvek se vraćaju sa zahtevom za novu, veću isporuku. Naplata nije problem
U prestonici paradajza i paprike, kako Mačvani zovu Banovo Polje, Zoran Maštrapović, ugledni povrtar iz ovog sela je među najboljima. A ko je među prvima u Mačvi, tu je i u čitavoj okolini. Zoran se ističe primenom savremenih dostignuća nauke u povrtarstvu, ali i višegodišnjom velikom ljubavi prema ovom poslu u kome mu pomaže cela porodica. Kvalitet, pre svega je njegova prednost ali i uporan rad i veliko ulaganje. Trudi se i za sada uspeva da skupu proizvodnju, ogromna ulaganja, finansira iz “sopstvenog džepa“, bez obzira što cena njegovog finalnog proizvoda, bar u ovoj godini teško može da “pokrije“ ulaganje.
- Proizvodim na manjoj površini. Primera radi ove godine sa 10 ari očekujem 10 tona paradajza. Ukusan je i dobrog kvaliteta. Struk je rasađen na četrdesetak santimetara pod plastenik. Rod je solidan, a plasman i naplata obezbeđeni. Istina je da cena od 40 dinara na veliko treba da bude veća imajući u vidu sva skupa ulaganja u ovu zahtevnu proizvodnju, kaže Maštrapović. Trudi se da u proizvodnji primenjuje sva savremena naučna dostignuća. Zaliva po sistemu kap-po kap, a dosta koristi i brojna tečna đubriva. Naravno, ni zaštita ne izostaje, bez obzira što je sve izuzetno skupo.
Sezona paradajza počinje 10. juna i traje do 10. avgusta. Kod ovog proizvođača odvija se na manjoj površini. Na ukupno hektar zemlje gaji pored paradajza, papriku i krastavce. Najviše prodaje u Bogatiću, Crnoj Bari, Glogovcu ali i okolnim mestima, kako pojedincima tako i vlasnicima marketa i ugostiteljskih objekata. Za plasman, kaže da nema problema, jer ko jednom nabavi njegov proizvod uvek ponovo traži i veće količine. Ni naplata nije problem samo bi cena u odnosu na skupa ulaganja trebalo da bude veća.
Lj. Đukić

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa