30. jun 2016.30. jun 2016.
PROJEKCIJA FILMA U KULTURNOM CENTRU

POLA STOLjEĆA DISKA

U velikoj sali Kulturnog centra, u četvrtak je prikazan film “Pola stoljeća diska“ Zvonimira Rumboltda. Reč je o jednom od devetnaest ostvarenja koje je publika imala priliku da vidi na prvom Festivalu muzičkog dokumentarnog filma u Srbiji, koji je održan od 23. do 26. juna u Domu kulture “Studentski grad“.
- U takmičarskom delu prikazano je devet filmova iz regiona, a u revijalnom ostvarenja inostrane produkcije. Namera nam je bila da edukujemo mlade ljude na temu pop kulture. Kulturna istorija i uticaj muzike na ovim prostorima su dva neraskidiva pojma, jer muzika jeste uticala i obeležila sve segmente života. Pored projekcija filmova, imali smo razgovore sa atraktivnim gostima, predstavljanje muzičkih knjiga i dva koncerta, rekla je Sandra Rančić, umetnička direktorka DNR festivala.
O čemu se radi? U Jelsi, na ostrvu Hvaru, otvoren je prvi disko klub u bivšoj Jugoslaviji, 1964. godine. Ovaj pionirski poduhvat, pokrenuo je disko talas, koji je, kao specifičan način druženja, obeležio dve decenije života u zemlji. “Pola stoljeća diska“ sniman je u Jelsi, Opatiji, Rijeci, Splitu, Zagrebu i Parizu, uz pomoć pedesetak sagovornika, ilustrovan arhivskim snimcima, fotografijama i dokumentima tog vremena.
- Ideja je potekla od činjenice da je razdoblje u kom su nastali prvi disko klubovi slabo praćeno, o njemu se malo zna u široj javnosti, za razliku od nekih drugih razdoblja u popularnoj kulturi. Osetili smo potrebu da se i o tome napokon nešto napiše, snimi, pokaže, da bismo ispravili jednu povijesnu nepravdu o razdoblju koje je podjednako značajno kao i ona koja su uslijedila, izjavio je reditelj filma Zvonimir Rumboltd.
Prema rečima scenariste, Tonija Favera, disko period ljudi smatraju mračnim Srednjim vekom popularne kulture, jer “navodno nije bilo autorstva, samo su se tuđe stvari izvodile, čak su se i sami autori sramili o tome govoriti, ali je činjenica da bez tog perioda ne bi došlo došlo do novog vala, ne samo kod nas, nego i u cijelom svijetu, koji je postao jako važan“.
Pre i posle projekcije, sa Rumboltdom, Faverom i Rančićevom, razgovarala je mr Katarina Janković Popović.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa