30. jun 2016.30. jun 2016.
IZLOŽBA LAUREATA NAGRADE IGOR BELOHLAVEK

MUZEJ U BIBLIOTECI

U galeriji Biblioteke šabačke, protekle srede je svečano otvorena izložba “Muzej u Biblioteci“, koja je posvećena laureatima nagrade “Igor Belohlavek“. Postavku su otvorili mr Sonja Bokun Đinić, direktorka Biblioteke šabačke, Marko Bingulac, direktor Narodnog muzeja u Šapcu i Tatjana Marković, viši kustos Muzeja.
- Izložba laureata nagrade “Igor Belohlavek“ predstavlja zajednički projekat dve ustanove, Biblioteke šabačke i Narodnog muzeja, a zamisao je da kroz “Muzej u Biblioteci“, očuvamo i zaštitimo kulturna dobra i da afirmišemo mlade umetnike. Takođe, radimo novi projekat koji će se zvati “Bilioteka u Muzeju“. Predstavićemo celokupnu baštinu grada, kada je u pitanju arheologija, etnologija, istorija, umetnost i sve ono što predstavlja duh Šapca, izjavio je Bingulac.
Izložba posvećena laureatima nagrade “Igor Belohlavek“, upriličena je u okviru 50. Oktobarskog salona 2006. godine, a devet nagrađenih autora od te do 2015. godine, predstavljeni su na izložbi u Biblioteci.
- Oktobarski salon u Šapcu, koji traje od 1954. godine, relevantan je pokazatelj likovne scene grada, delimično i Srbije. Potreba da se koncept Salona uskladi sa aktuelnim likovnim trenutkom, doprinela je ideji o nagrađivanju mladih autora, koji su često u nekim narednim godinama postajali laureati Salona. Nagrada “Igor Belohlavek“ ustnovljena je 1933. godine, na 37. Oktobarskom salonu, i od tada do danas, 22 autora je ponelo ovo priznanje. Ideja Seke Belohlavek da se sačuva sećanje na pedagoga i slikara Igora Belohlaveka, ali i afirmiše rad mladih, svakako je doprinela kvalitetu Salona, koji je prolazio kroz turbulentne faze na putu opstanka i trajanja, rekla je Markovićeva.
Postavka koja svedoči autore različitih temata, rukopisa i koncepata, otvorena je do kraja avgusta.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa