30. jun 2016.30. jun 2016.
OSVEĆEN KAMEN TEMELjAC HRAMA POSVEĆENOG SV. CARU LAZARU KOSOVSKOM I SV. NIKOLAJU ROMANOVOM U KINGISEPU

BOG IMA PLAN ZA SVAKOG OD NAS

Od 23. do 30. juna, po blagoslovu vladike Mitrofana Gatčinskog i shimonaha Varsanufija, osamdeset poklonika iz Srbije (Beograda, Zemuna, Bačke Palanke, Batajnice) pohodilo je svetinje u Ruskoj Federaciji. Hodočasnici su prisustvovali istorijskom trenutku osveštanja kamena temeljca za izgradnju hrama posvećenog Svetom knezu Lazaru Kosovskom i Svetom caru Nikolaju Drugom Romanovu. Crkva će biti sagrađena u srpsko-vizantijskom stilu u gradu Kingisepu (negdašnjem Jamburgu), pod pokroviteljstvom rusko-srpskog Prosvetiteljskog centra pri hramu Svih Svetih.
- Poneli smo Časni Krst Gospodnji, izrađen u okolini Kruševca, odakle je, prema predanju, srpska vojska krenula na Kosovo, ikonu Svetog Cara Lazara, zemlju sa Kosova, kamen iz Ostroga, krst u kamenu iz Dečana, dva kamena iz Svete Gore i smirnu iz Svete Zemlje. Inače, Časni Krst je boravio u našem hramu pet dana kao blagoslov svima nama za duhovno jedinstvo pravoslavnih naroda, kaže jedan od hodočasnika, sveštenik Ivan Jančić, starešina crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Kasarskim Livadama.
U Domu kulture grada Kingisepa, u svečanosti koja je upriličena povodom polaganja kamena temeljca za izgradnju hrama, učestvovali su ruski i srpski umetnici, pojac Ljubomir Manasijević i KUD „Batajnica“. Predavanje na ruskom jeziku o caru Lazaru i Kosovskom boju, održao je prof. dr Dragoljub Marjanović, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Za vreme boravka u Rusiji, poklonici su posetili nekolike svetinje, hram posvećen Sv. Kseniji Petrovgradskoj, Sv. Mariji Gatčinskoj, Sv. Jovanu Kronštatskom, Sv Aleksandru Nevskom, Nikolajevski hram, grad Kronštat, u kom je živeo, Bogu služio i u kom se posvetio Jovan Kronštatski, hram posvećen Sv. Aleksandru Nevskom... Kao poseban događaj, otac Ivan izdvaja posetu manastiru Svetog Aleksandra Svirskog (Novozavetnog Avrama) kome se javila Sveta Trojica i poklonjenje njegovim čudotvornim moštima.
- Videli smo netljene mošti Svetog Aleksandra Svirskog, koje su preko 500 godina u toj svetinji čudom Božjim sačuvane. Na mestu gde mu se javila Sveta Trojica nalazi se hram odakle svi poklonici uzimaju svetu zemlju kao blagoslov za isceljenje bolesnika od teških bolesti. Kao kruna svega, kad smo se vratili, čitajući njegovo žitije, videli smo da je Bog uredio ovo hodočašće ““ ovaj svetitelj je rođen 28. juna, na Vidovdan, kada je zavet cara Lazara na Kosovu ispunjen, kada se nebo otvorilo i kada je ostvaren večni savez našeg naroda sa Ocem Nebeskim. Taj duhovni oganj je i u Rusiji carskoj, jer je „car Nikolaj Romanov novi kosovski Lazar“.
Prema rečima prote Jančića, čitav put bio je ustrojen Božjim promislom, u kom nema slučajnosti, ako „čovek živi po veri i gleda duhovnim vidom“.
- Kada smo obilazili oko crkve Svete Ksenije, video sam grob jednog sveštenika, zakrstio se i zatražio molitveno zastupništvo od njega. Prišao mi je jedan Rus i rekao mi da se taj prota zvao Josif Jopovič Čiverovič, da je nekada bio oficir Crvene Armije i da se borio u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata. Po završetku rata i povratku u otadžbinu, upisao je Duhovnu akademiju u Petrogradu, postao sveštenik i Bogu služio do kraja života. Na desetak metara od tog, bio je grob jednog sveštenika koji je ubijen u Staljinovoj čistki 1934. godine, prote Andreja Bogolepova. Kada smo se vraćali, na aerodromu sam kupio kartu Petrograda i video da se hotel „Akva“, u kom smo odseli tri noći, nalazi baš u ulici prote Bogolepova. To je još jedan znak da je svaki trenutak našeg boravka tamo bio pod Božjim nadzorom i blagoslovom svetih, zaštitom onih koji tamo stražare. To nas je učvrstilo u veri da Bog ima plan za svakog od nas, da stalno bdi nad nama, promišlja i uređuje naše spasenje.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa