30. jun 2016.30. jun 2016.
SVETI APOSTOLI PETAR I PAVLE

PETROVDAN

U utorak, 12. jula, Srpska pravoslavna crkva obeležava Petrovdan, dan posvećen prvovrhovnim apostolima, Petru i Pavlu
Sveti apostol Petar, sin Jonin, brat Andreje Prvozvanog, rodom je iz plemena Simeonova, iz Vitsaide. Bio je ribar, zvao se Simon, ali je ga je Gospod nazvao Kifom, odnosno, Petrom. On je prvi od učenika jasno ispovedio veru u Gospoda Isusa: “Ti si Hristos, Sin Boga živoga“. Lako, kako ga je ispovedio, tako Ga se i odrekao, i to tri puta. Posle silaska Svetog Duha na apostole, Petar je postao vatreni propovednik Vaskrslog Hrista. Samo posle jedne njegove besede u Jerusalimu, obratilo se u veru oko tri hiljade duša. Pronosio je jevanđelje po Palestini i Maloj Aziji, po Iliriku i Italiji, čuda činio, lečio bolesne čak i svojom senkom, vaskrsavao mrtve. Imao je veliku borbu sa Simonom Volhom, koga je na posletku posramio i pobedio, uz pomoć Božju. Po zapovesti cara Nerona, Petar je bio osuđen na smrt. Postavivši Lina za episkopa u Rimu i utešivši stado Hristovo, on pođe radosno u smrt, u susret Onome kom se radovao više od života. Zamolio je dželate da ga raspnu naopako, jer je smatrao da nije dostojan da umre kao Njegov Gospod. Tako je i bilo.
Sveti apostol Pavle je rodom iz Tarsa, iz plemena Venjaminova. Njegovo ima bilo je Savle, bio je farisej i gonitelj hrišćana. Na putu za Damask, javio mu se Gospod Hristos: “Savle, Savle, što me goniš?“ U šoku i oslepljen od božanske svetlosti, Pavle je otišao kod Ananije koji ga je krstio. Sa istom revnošću sa kojom je nekada gonio hrišćane, Pavle je propovedao Hrista od Arabije do Španije, među Jevrejima i neznabošcima. Koliko su bila velika njegova stradanja, toliko je nadljudsko bilo njegovo strpljenje. Kroz sve godine širenja jevanđelja, lebdeo je između života i smrti. Govorio je: “Dade mi se žalac u meso, anđeo Satanin da me kuša, da se od prevelike blagodati ne pogordim“. Svoj život je posvetio Hristu do te mere da je mogao da kaže “Ne živim ja, nego Hristos živi u meni“. Posečen je u Rimu, u vreme cara Nerona.
Na Petrovdan će biti obeležena slava Sabornog hrama u Šapcu, koji je posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. Posle svete liturgije, (koja počinje u 9 sati) i rezanja slavskog kolača, biće upriličena Trpeza ljubavi.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa