30. jun 2016.30. jun 2016.

Govor tela i poruka u slici

Ne volim da kupujem preko kataloga. Dobar dizajner, odličan fotograf i sjajan papir mogu da stvore odličan utisak, ali to je samo to ““ utisak.
Gledam ovu elektronsku „knjigu lica“, pa mi i ona dođe kao neki katalog: nikad nisi sigurna da ono što vidiš zaista postoji. No, dobro, to su lepote i užasi savremene civilizacije. Lepo reče Đavo (Al Paćino) u onom filmu: „Sujeta, moj omiljeni greh.“ Niko nije operisan od sujete, zar ne? Nekako ispadne logično to što u Fejsbukov izlog stavljamo isključivo najbolje izdanje sebe. Hajde, da kažemo da je to ““ ljudski.
A opet ““ napućene devojčice i devojke, čudno iskrivljenih kukova, isturenih grudi i drugih delova tela, momci, dečaci, u pretesnim majicama, razmaknutih nogu, uvučenih stomaka... Ako tako pokušavate da napravite najbolje izdanje sebe, znajte da vam nije uspelo.
Pre nego što zauzmete poze, pre nego što se mašite za filtere i efekte (ili, daleko bilo - fotošop), pre nego što okačite sliku na svoj profil, pozivam vas da razmislite o sledećem.
Vaša fotografija u najvećem belosvetskom izlogu je vaša poruka.
Kakve poruke vaše „najbolje izdanje sebe“ šalje u (sajber) svet?
Stručnjaci koji su godinama proučavali govor ljudskog tela utvrdili su da kad se osoba nađe u društvu suprotnog pola dolazi do nekih fizioloških promena. Mišićni tonus je pojačan, grudi se izbacuju, stomak se uvlači, celo telo se uspravlja, hod postaje gipkiji i življi..., a to se sve dešava automatski, kao neka vrsta pripreme za mogući seksualni susret.
Pre nego što sopstveni govor tela zamrznete u sliku za neku društvenu mrežu, pre nego što iskopirate tuđi govor tela i slikate ga kao govor svog, naučite da ga govorite i da ga razumete.
Naučne studije o udvaranju (da, stvarno postoje) otkrile su najčešće ženske i muške gestove udvaranja.
Kada im je neko privlačan, ženski svet radi nešto od sledećeg: zabacuje glavu i kosu, čak i ako je kratka; pući usta; dodiruje svoj vrat, butine, grlo; gleda iskosa, preko ramena; ljulja kukovima; iskosi karlicu. Muškarci nemaju toliko signala, ali oni koje šalju nisu preterano suptilni. Osim onih gore opisanih automatskih reakcija, oni vole da pokazuju status (dobar sat, odlične cipele, patike). Ako im je osoba privlačna, skretaće pažnju na svoju muškost širokim raskorakom, zadevanjem palca za pojas pantalona, pa čak i nekim direktnijim načinima, kao što je „nameštanje prepona“ (od čega se ženskinjama nekad smuči život).
U stvarnom svetu, ovi signali se šalju spontano, ne preterano upadljivo (osim ako se baš ne zapiljiš u neki par i znaš u šta da gledaš, teško da ćeš ovo primetiti). U stvarnom svetu, ovi signali su namenjeni jednoj osobi. U stvarnom svetu možeš da primetiš kako je osoba reagovala na tvoje signale i ponašaš se u skladu sa tom reakcijom.
U virtuelnom svetu, šalješ imitaciju signala. I ne šalješ je jednoj, tebi posebnoj osobi, nego svima. I nemaš pojma ko je uhvatio signal, kako ga je protumačio i kako je reagovao na njega.
Proveri svoju profilnu i ostale slike.
Da li je to zaista tvoje najbolje izdanje...?
... Ili si to samo ti „na izvol“™te“?

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa